Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gullfuru

Pinus ponderosa

Slektsnavnet Pinus er det gamle latinske navnet på treet. Navnet går igjen i ordet pinje, som er det norske navnet på Pinus pinea, kjent fra pinjeskogene ved Middelhavet. Det norske navnet furu finner vi i gammelnorsk som fura, furi og ferræ. Artsnavnet ponderose betyr pondus, vektig. På svensk heter planten gulltall, mens den i England blir kalt ponderosa pine.

Hjemsted/Opphav Gullfuru vokser opprinnelig i vestlige områder i Nord-Amerika, fra Britisk Colombia til Mellom-Mexico og nordøstlige California, i et belte mellom Stillehavet og østlige områder av Rocky Mountains.

20-30 m høyt, eviggrønt, rasktvoksende nåletre med en kjegleformet krone, nesten lysegul bark, mattgrønne, stive, svært lange nåler som sitter tre sammen i knipper på kortskudd og avlange, store kongler. Allergivennlig og nøysomt tre. Klimasone: H4.

  • Pinus ponderosa (Gullfuru)

Plantebeskrivelse

20-30 m høyt, eviggrønt, rasktvoksende nåletre med kjegleformet krone og etter hvert en naken stamme nederst. Kraftige, bøyde, oransjebrune skudd. Barken er lysegul. Rødbrune, skjellkledte, 2 cm lange, harpiksholdige knopper.

Gullfuru er en såkalt 3-nåla furu, det vil si at 3 og 3 nåler sitter på hvert sitt kortskudd i en knippe. Mattgrønne, kraftige, stive, bøyde, 12-25 cm lange nåler, som faller av etter ca. 3 år.

Avlange, eggformete, sittende, 8-20 cm lange kongler, som sitter enkeltvis eller 3-5 sammen.

Vekstkrav og klimasone  

Gullfuru er en nøysom plante som trives best i en godt sandholdig, humusrik, veldrenert jord i sol.

Treet tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Gullfuru er lite plantet i Norge, men plantes mest i parker og større hager som et frittstående tre eller i gruppe. Baret brukes i dekorasjoner. Viktig skogstre i Amerika.

Allergifare

Pinus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Enkelte kan få hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i kvaen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pinus tåler beskjæring, men furu skyter ikke nye skudd fra gammel ved.

Formering

Gullfuru formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss