Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gullfuru

Pinus ponderosa

Slektsnavnet Pinus er det gamle latinske navnet på treet. Navnet går igjen i ordet pinje, som er det norske navnet på Pinus pinea, kjent fra pinjeskogene ved Middelhavet. Det norske navnet furu finner vi i gammelnorsk som fura, furi og ferræ. Artsnavnet ponderose betyr pondus, vektig. På svensk heter planten gulltall, mens den i England blir kalt ponderosa pine.

Hjemsted/Opphav Gullfuru vokser opprinnelig i vestlige områder i Nord-Amerika, fra Britisk Colombia til Mellom-Mexico og nordøstlige California, i et belte mellom Stillehavet og østlige områder av Rocky Mountains.

20-30 m høyt, eviggrønt, rasktvoksende nåletre med en kjegleformet krone, nesten lysegul bark, mattgrønne, stive, svært lange nåler som sitter tre sammen i knipper på kortskudd og avlange, store kongler. Allergivennlig og nøysomt tre. Klimasone: H4.

  • Pinus ponderosa (Gullfuru)

Plantebeskrivelse

20-30 m høyt, eviggrønt, rasktvoksende nåletre med kjegleformet krone og etter hvert en naken stamme nederst. Kraftige, bøyde, oransjebrune skudd. Barken er lysegul. Rødbrune, skjellkledte, 2 cm lange, harpiksholdige knopper.

Gullfuru er en såkalt 3-nåla furu, det vil si at 3 og 3 nåler sitter på hvert sitt kortskudd i en knippe. Mattgrønne, kraftige, stive, bøyde, 12-25 cm lange nåler, som faller av etter ca. 3 år.

Avlange, eggformete, sittende, 8-20 cm lange kongler, som sitter enkeltvis eller 3-5 sammen.

Vekstkrav og klimasone  

Gullfuru er en nøysom plante som trives best i en godt sandholdig, humusrik, veldrenert jord i sol.

Treet tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Gullfuru er lite plantet i Norge, men plantes mest i parker og større hager som et frittstående tre eller i gruppe. Baret brukes i dekorasjoner. Viktig skogstre i Amerika.

Allergifare

Pinus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Enkelte kan få hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i kvaen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pinus tåler beskjæring, men furu skyter ikke nye skudd fra gammel ved.

Formering

Gullfuru formeres med frø.