Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nutkasypress ‘Pendula’

Callitropsis nootkatensis ‘Pendula’

synonyme navn på arten er Chamaecyparis nootkatensis og Xanthocyparis lawsoniana. Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Slektsnavnet Xanthocyparis kommer av gresk Xanthos – gul og cyparis – sypress. Artsnavnet nootkatensis betyr fra Nootkasundet i British Columbia. Sortsnavnet ‘Pendula’ betyr hengende (greinene). Sypress ligner ekte sypress (Cupressus), som ikke er herdig nok for dyrking i det meste av Norge. På svensk heter arten nutkacypress, mens engelske navn er Nootka Cypress ‘Pendula’ og Weeping Alaskan Cedar.

Hjemsted/Opphav Arten Callitropsis nootkatensis er viltvoksende i det vestlige Nord-Amerika der den danner bestand av opptil 40 m høye trær. Sorten C. l. ‘Pendula’ ble markedsført av A. van Leeuwen, Naarden, Nederland før 1884.

8-10 m høyt, eviggrønt, seintvoksende nåletre med en smal kjegleforma krone, sterkt buete greiner, lange, sterkt hengende smågreiner og grågrønt bar. Parktre. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Hengenutkasypress (Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula')

  • Hengenutkasypress (Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula')

  • Hengenutkasypress (Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula')

  • Hengenutkasypress (Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula')

  • Hengenutkasypress (Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula')

  • Hengenutkasypress (Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula')

Beskrivelse av arten Callitropsis nootkatensis.

15-20 m høyt, eviggrønt, kraftigvoksende nåletre med kjegleformet krone og buete greiner med hengende smågreiner. Grålig brun stammebark som løsner i flak. Skjellformete, mørkegrønne, 3 mm lange nåler med en lysere underside, men uten tydelige hvite merker. Flateblader og kantblader på sideskudd er om lag like lange. Flatebladene berører hverandre, mens kantbladene er uten sammenstøtende innsider.

Små, gule hannblomsterstander.

Runde, 1 cm brede kongler med spisse kongleskjell. På hvert kongleskjell sitter en kraftig midstilt brodd. Konglene modner fra grønt, via purpur til brunt i løpet av to år. Frøene er ca. 0,5 mm lange med frøvinger til to sider.

Sortsbeskrivelse

Callitropsis nootkatensis ‘Pendula’ er et 8-10 m høyt, eviggrønt, seintvoksende nåletre med en smal. kjegleforma krone, sterkt buete greiner, lange, sterkt hengende smågreiner og grågrønt bar. Runde kongler med spisse skjell som modner 2. året.

Vekstkrav og klimasone

Nutkasypress trives best i moldrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord med lite kalk (pH 5-6), i sol og skygge. Trives ikke i våt jord. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader (frostskader) på baret.. En vokseplass mot nord / nordvest med noe le for ensrettet vind, er avgjørende om sypress klarer overvintringen uskadd i marginale strøk.

Nutkasypress ‘Pendula’ tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten

Bruksområder

Nutkasypress ‘Pendula’ egner seg både som frittstående og i grupper med andre eviggrønne planter i hager og parker. Planteavstand: 4-6. Den tåler luftforurensning og trives i bymiljø. Nutkasypress er den mest herdige av sypressene. Den blir plantet i kyst- og fjordstrøk i Sør-Norge. Her greier den seg godt.  

Allergi- og giftfare

Callitropsis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Callitropsis trenger i praksis ingen eller sjelden beskjæring ute i våre grøntanlegg. Snøskader kan unngås om plantene bindes sammen om høsten eller om vi i perioder med mye tung, fuktig snø, rister av snøen på hovedgreiner.

Formering

Nutkasypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger) eller med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss