Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nutkasypress ‘Pendula’

Chamaecyparis nootkatensis ‘Pendula’

Et synonymt navn er Xanthocyparis lawsoniana ‘Pendula’. Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Slektsnavnet Xanthocyparis kommer av gresk Xanthos – gul og cyparis – sypress. Artsnavnet nootkatensis betyr fra Nootkasundet i British Columbia. Sortsnavnet ‘Pendula’ betyr hengende (greinene). Sypress ligner ekte sypress (Cupressus), som ikke er herdig nok for dyrking i store deler av Norge. På svensk heter treet nutkacypress, mens engelske navn er Nootka Cypress ‘Pendula’ og Weeping Alaskan Cedar.

Hjemsted/Opphav Arten Chamaecyparis nootkatensis er viltvoksende i det vestlige Nord-Amerika der den danner bestand av opptil 40 m høye trær. Sorten C. l. ‘Pendula’ ble markedsført av A. van Leeuwen, Naarden, Nederland i 1884.

Middels høyt nåletre med smalt kjegleformet krone, buete greiner, lange, sterkt hengende smågreiner og blålig, grønt bar. Allergivennlig tre. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Hengenutkasypress (Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula')

  • Hengenutkasypress (Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula')

  • Hengenutkasypress (Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula')

  • Hengenutkasypress (Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula')

  • Hengenutkasypress (Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula')

  • Hengenutkasypress (Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula')

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt, alltidgrønt nåletre med smalt kjegleformet krone, buete greiner og lange, sterkt hengende smågreiner. Grålig brun stammebark. Skjellformete, blålig grønne nåler. Runde, 1 cm brede kongler med spisse kongleskjell. På hvert kongleskjell sitter en kraftig midstilt brodd. Konglene modner i løpet av to år.

Vekstkrav og klimasone

Nutkasypress trives best i moldrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord med lite kalk (pH 5-6), i sol og skygge. Trives ikke i våt jord. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader (frostskader) på baret.. En vokseplass mot nord / nordvest med noe le for ensrettet vind, er avgjørende om sypress klarer overvintringen uskadd i marginale strøk.

Nutkasypress ‘Pendula’ tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten

Bruksområder

Nutkasypress ‘Pendula’ egner seg både som frittstående og i grupper med andre alltidgrønne planter i hager og parker. Planteavstand: 4-6. Den tåler luftforurensning og trives i bymiljø. Nutkasypress er den mest herdige av sypressene. Den blir plantet i kyst- og fjordstrøk i Sør-Norge. Her greier den seg godt.  

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis trenger i praksis ingen eller sjelden beskjæring ute i våre grøntanlegg. Snøskader kan unngås om plantene bindes sammen om høsten eller om vi i perioder med mye tung, fuktig snø, rister av snøen på hovedgreiner.

Formering

Nutkasypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger) og poding.