Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Himalyaeiner ‘Blue Swede’

Juniperus squamata ‘Blue Swede’

Et synonymt navn er Juniperus squamata ‘Hunnetorp’. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet squamata betyr med skjell (squama), og viser til bladene. Det norske navnet himalayaeiner viser til plantens heimplass. I Sverige brukes samme navn, himalaja-en, mens i England kalles den faky juniper eller Himalayan juniper.

Hjemsted/Opphav Arten Juniperus squamata er vidt utbredt i Asia fra Afghanistan til Himalaya, Kina og på Taiwan. Sorten ‘Blue Swede’ er en sunn og frisk sort som dyrkes både i innlandet og langsmed kysten.

Lavt, alltidgrønt nåletre med uregelmessig, bred vekst, stive greiner med nikkende skuddspisser og stikkende blått bar. Allergivennlig plante for fjellhagen på en solrik plass. Klimasone: H5.

  • Himalayaeiner 'Blue Swede' (Juniperus squamata 'Blue Swede')

  • Himalayaeiner 'Bleue Swede' (Juniperus squamata 'Blue Swede')

  • Himalayaeiner 'Blue Swede' (Juniperus squamata 'Blue Swede')

Plantebeskrivelse

1-1,5 m høyt, alltidgrønt nåletre med uregelmessig, bred vekst. Lange, stive greiner med nikkende skuddspisser. Barken er rustbrun og løsner i papirlignende flak. Svakt kantete kvister, og siste års skudd er grønt av de tiltrykte bladfestene. Blå, nåleformete, stikkende blad som sitter 3 i en krans. Bladene, som sitter tett og nesten dekker skuddet har et bredt, blåhvitt spalteåpningsbånd på oversiden. Den frie delen av bladet er 4-8 mm lang og tilspisset. Sorten setter ikke kongler.

Vekstkrav og klimasone  

Himalayaeiner trives på all slags moldholdig, jevnt fuktig jord som er godt drenert. Tåler også kalkholdig jord, men liker ikke våt jord. Best på solrik plass, men greier også en god del skygge. Har små krav til næring.

Sorten tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Himalayaeiner egner seg i fjellhager, på murer og i grupper med andre låge koniferer. Planteavstand: 1-3 m. Sterk mot greinsopp.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Juniperus trenger ingen skjæring, men tåler moderat beskjæring om det er et behov. Ved å skjære tilbake nydannet skuddspisser litt på forsommeren, blir planten tettere og mer lubben.

Formering

Himalayaeiner formeres vanligvis med skuddstiklinger (grønnstiklinger).