Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Himalyaeiner ‘Blue Swede’

Juniperus squamata ‘Blue Swede’

Et synonymt navn er Juniperus squamata ‘Hunnetorp’. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet squamata betyr med skjell (squama), og viser til bladene. Det norske navnet himalayaeiner viser til plantens heimplass. I Sverige brukes samme navn, himalaja-en, mens i England kalles den Himalayan juniper 'Blue Swede'.

Hjemsted/Opphav Arten Juniperus squamata er vidt utbredt i Asia fra Afghanistan til Himalaya, Kina og på Taiwan. Sorten ‘Blue Swede’ som har svensk opprinnelse, ble valgt ut fra frøplanter i 1946, av Holger Jensen.

1-1,5 m høyt, eviggrønt nåletre med en lav, tett, uregelmessig, vaseformet vekst og gråblått bar. Stikkende nåler med nikkende skuddspisser. God plante i fjellhage, ved innganspartier og i grupper med andre lave barplanter. Klimasone: H5.

  • Himalayaeiner 'Blue Swede' (Juniperus squamata 'Blue Swede')

  • Himalayaeiner 'Bleue Swede' (Juniperus squamata 'Blue Swede')

  • Himalayaeiner 'Blue Swede' (Juniperus squamata 'Blue Swede')

  • Juniperus squamata 'Blue Swede' (Himalayaeiner 'Blue Swede')

Beskrivelse av arten Juniperus squamata

0,2-3 m høye, eviggrønne nåletrær med lange, stive, greiner med nikkende skuddspisser. Plantene er som regel særbu. Barken er rustbrun og løsner i papirlignende flak. Svakt kantete kvister, og siste års skudd er grønt av de tiltrykte bladfestene.

Spisse, stikkende, 3-4 mm lange nåler, som sitter 3 i en krans. Nålene, som er tettsittende og dekker nesten skuddet, er grågrønne til sølvaktig blågrønne, med et bredt, blåhvitt spalteåpningsbånd på oversida.

Runde til nesten avlange, rødbrune til purpursvarte, 6 – 8 mm lange kongler med et frø. Navnesortene som selges i dag setter ikke kongler.

Sortsbeskrivelse

Juniperus squamata ‘Blue Swede’ er et 1-1,5 m høyt, eviggrønt nåletre med en lav, tett, uregelmessig, vaseformet vekst og gråblått bar. Stikkende nåler som sitter 3 i en krans på korte skudd med nikkende skuddspisser. Sorten danner ikke kongler.

Vekstkrav og klimasone  

Himalayaeiner trives på all slags moldholdig, jevnt fuktig jord som er godt drenert. Tåler også kalkholdig jord, men liker ikke våt jord. Best på solrik plass, men greier også en god del skygge. Har små krav til næring.

Himalayaeiner ‘blue Swede’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Himalayaeiner egner seg i fjellhager, ved inngangsparti, i skråninger og i grupper med andre lave barplanter. Planteavstand: 1-3 m. Sterk mot greinsopp.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Juniperus trenger ingen skjæring, men tåler moderat beskjæring om det er et behov. Ved å skjære tilbake nydannet skuddspisser og enkelte greiner litt på forsommeren, blir planten tettere og mer lubben.

Formering

Himalayaeiner formeres vanligvis med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss