Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kinaeiner ‘Blaauw’

Juniperus chinensis ‘Blaauw’

Synonyme navn er Juniperus x gracilis 'Blaauw' og Juniperus x media 'Blaauw'. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet chinensis betyr fra Kina. Sortsnavnet ‘Blaauw’ er etter et japansk firmanavn. I Sverige heter planten kinesisk en, mens i England kalles den chinese juniper ‘Blaauw’.

Hjemsted/Opphav Arten Juniperus chinensis er viltvoksende i Kina, Mongolia og Japan. Sorten ‘Blaauw’ kommer fra Japan, og den ble introdusert ca. 1924 av firmaet J. Blaauw & Co.

Lavt, alltidgrønt nåletre med uregelmessig, bred vekst, stive greiner med nikkende skuddspisser og stikkende blått bar. Allergivennlig plante for fjellhagen på en solrik plass. Klimasone: H5.

  • Juniperus chinensis 'Blaauw' (Kinaeiner 'Blaauw') Foto: Vestplant.no

Plantebeskrivelse

1-2 m høyt, alltidgrønt nåletre med opprett, kompakt vekst og mange topper.

Skjellformete, tettsittende blågrønne nåler. Sorten danner ikke kongler.

Vekstkrav og klimasone

Kinaeiner trives i en jevnt fuktig jord som er godt drenert. Best på solrik plass. Har små krav til næring.

Sorten tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Kinaeiner egner seg i fjellhager og i grupper med andre nåletrær. Planteavstand: 1-2 m. Sorten er noe mottakelig for rothals- og greinsopp.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt.

Beskjæring

Juniperus trenger ingen årlig beskjæring, men tåler moderat beskjæring om det er et behov.

Formering

Kinaeiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).