Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kjempeedelgran

Abies grandis

Synonyme navn er kjempegran og Abies excelsa. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. vanlig edelgran). Artsnavnet grandis betyr kraftig, og viser trolig til treets størrelse og vekst. På svensk heter treet kustgran, mens engelske/amerikanske navn er grand fir, giant fir og lowland white fir.

Hjemsted/Opphav Kjempeedelgran har sitt naturlige utbredelsesområde langs nordvestkysten av USA, nord til Vancouver og det sørlige Alberta i Canada. Mot sør strekker arten seg langs kysten et stykke inn i California, og overlapper her med redwood-skogene. I sitt naturlige område kan trærne bli mellom 75 og 100 m høye.

20-40 m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleformet krone og mørkegrønne, kamstilte nåler. Allergivennlig parktre som krever stor plass. Klimasone: H4.

Plantebeskrivelse

20-40 m høyt, eviggrønt, nåletre med kjegleformet krone, men som kan bli uregelmessig søyleformet hos eldre trær. Barken er glatt, gråbrun og med mange harpikskuler hos unge trær, men den blir mer mørkebrun og furet hos eldre trær. Greinene er buet og den ytre delen peker oppover. Gulgrønne kvister som er svakt dunhåret. Kule- til eggformete, glinsende, fiolettbrune vinterknopper med glassaktig harpiks.

Nålene er blankt mørkegrønne, 3-6 cm lange og med tydelig midtskille på oversiden. De er utrandet og med to hvitgrønne spalteåpningsbånd på undersiden. Nålene sitter vendt ut til to sider av kvisten og er dermed kamstilte.

Opprette, 7-10 cm lange, sylindriske, kongler som smalner av i begge ender, og som er uten synlige dekkskjell. De er grønne før modning. Frøene er kantet og ca. 1 cm lange.

Vekstkrav og klimasone

Kjempeedeelgran trives best i godt drenert, moldrik, gjerne leirholdig jord med jevn fuktighet og pH 5-7 i sol eller halvskygge. Edelgran liker høy luftfuktighet.

Treet tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Abies grandis kan vokse i Norge og er plantet noen få steder som tre i parker og større hager. I lavlandet i Sør-Norge er kjempeedelgran det bartreslaget som vokser raskest. Men treet krever stor plass. Planteavstand: 4-10 m. Baret brukes til dekorasjoner.

Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen skjæring når den dyrkes i grøntanlegg.

Formering

Treet formeres med frø. Det er viktig å velge en egnet frøkilde.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss