Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Koloradoedelgran

Abies concolor

Synonyme navn er koloradogran og langnålet edelgran. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. vanlig edelgran). Artsnavnet concolor betyr ensfarget, og viser til at nålene har samme farge på begge sider. På svensk heter treet coloradogran, mens engelske navn er the white fir, western white fir og colorado fir.

Hjemsted/Opphav Koloradodelgran finnes viltvoksende i vestlige områder av USA (Rocky Mountains). Den er dokumentert som hageplante i Europa fra 1872.

20-30 m høyt, nåletre med kjegleformet krone, horisontale greiner og lange, gråblå nåler. Vakkert, plasskrevende solitærtre. Klimasone: H6.

Plantebeskrivelse

20-30 m høyt, eviggrønt, nåletre med kjegleformet krone, men som etter hvert får en mer søyleformet krone. Greinene står horisontalt ut fra stammen. Barken er lysegrå og ru. Grålig til gule, snaue kvister. Kule- til eggformete vinterknopper som oftest med harpiks.

Nålene er blålig grå, 4-8 cm lange, krumme og med butt til spiss topp. Spalteåpningsbåndene er likt fordelt på begge sider av nålene, men de er lite markert. Nålene står nærmest vinkelrett ut fra kvisten, men de bøyer oppover.

Opprette, sylindriske, 7-12 cm lange kongler uten synlige dekkskjell. De er grønne før modning, med eller uten purpurskjær.

Vekstkrav og klimasone

Koloradoedelgran trives best i godt drenert, moldrik, gjerne leirholdig jord med jevn fuktighet og pH 5-7 på en lys og solrik plass. Treet vokser svært godt under tørre forhold. Edelgran liker høy luftfuktighet.

Treet tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Abies concolor har et grålig til blågrått bar og er derfor en kontrastplante til arter med grønne nåler. Treet er et vakkert frittstående tre, men treet krever stor plass. Baret egner seg ikke til dekorasjoner. Planteavstand: 4-10 m. Treet har liten toleranse for luftforurensning. Her i landet regnes den som forvillet enkelte steder.

Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen skjæring når den dyrkes i grøntanlegg.

Formering

Treet formeres med frø. Det er viktig å velge en egnet frøkilde.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss