Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Koreafuru

Pinus koraiensis

Slektsnavnet Pinus er det gamle latinske navnet på treet. Navnet går igjen i ordet pinje, som er det norske navnet på Pinus pinea, kjent fra pinjeskogene ved Middelhavet. Det norske navnet furu finner vi i gammelnorsk som fura, furi og ferræ. Artsnavnet koraiensis betyr fra Korea. Navn som brukes i England er Korean pine og Chinese pinenut.

Hjemsted/Opphav Koreafuru finnes viltvoksende i fjellstrøk i grenseområdet mellom Russland og Kina, Mandsjuria, Korea og på Honshu i Japan, hvor den vokser mellom 2000 og 2600 m.o.h.

30-40 m høyt, eviggrønt nåletre med en bred kjegleformet krone med horisontale greiner, grønne myke nåler som sitter fem og fem sammen i knipper på kortskudd og gulbrune kongler med spiselige frø. Allergivennlig og nøysomt tre. Klimasone: H3-4.

  • Pinus koraiensis (Koreafuru)

Plantebeskrivelse

30-40 m høyt, eviggrønt nåletre med en bred, kjegleformet krone med horisontale greiner og en dyp rot. Gråbrun, ganske glatt stemmebark og unge skudd er tett behåret med rødbrune hår.  Eggformete til sylindriske, 1-2 cm lange, kort tilspissete vinterknopper, som har mye harpiks og utstående, lansettforma knoppskjell øverst på knoppen.

Koreafuru er en såkalt 5-nåla furu, det vil si at 5 og 5 nåler sitter på hvert sitt kortskudd i en knippe. Grønne, rette, myke, 6-12 cm lange nåler med fint sagtannet rand og spalteåpninger på undersida.

Gulbrune, tilspissete, 9-14 cm lange kongler med en bølget rand og mye harpiks. Konglene sitter endestilt og er uten skaft. De vingeløse frøene som er spiselige, hindres av harpiksmengden i og spre seg når konglen modnes. Fugler og gnagere sprer frøene.

Vekstkrav og klimasone  

Koreafuru er en nøysom plante som trives best i godt sandblanda, humusrik, drenert jord i sol.

Koreafuru tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Koreafuru plantes sjelden i Norge. Helst finner vi den i botaniske hager og i plantesamlinger som frittstående trær. I sitt heimeområde er koreafuru et viktig skogstre. 

Allergifare

Pinus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Enkelte kan få hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i kvaen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pinus tåler beskjæring, men furu skyter ikke nye skudd fra gammel ved.

Formering

Treet formeres med frø.