Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Koreafuru

Pinus koraiensis

Slektsnavnet Pinus er det gamle latinske navnet på treet. Navnet går igjen i ordet pinje, som er det norske navnet på Pinus pinea, kjent fra pinjeskogene ved Middelhavet. Det norske navnet furu finner vi i gammelnorsk som fura, furi og ferræ. Artsnavnet koraiensis betyr fra Korea. Navn som brukes i England er Korean pine og Chinese pinenut.

Hjemsted/Opphav Koreafuru finnes viltvoksende i fjellstrøk i grenseområdet mellom Russland og Kina, Mandsjuria, Korea og på Honshu i Japan, hvor den vokser mellom 2000 og 2600 m.o.h.

30-40 m høyt, eviggrønt nåletre med en bred kjegleformet krone med horisontale greiner, grønne myke nåler som sitter fem og fem sammen i knipper på kortskudd og gulbrune kongler med spiselige frø. Allergivennlig og nøysomt tre. Klimasone: H3-4.

  • Pinus koraiensis (Koreafuru)

Plantebeskrivelse

30-40 m høyt, eviggrønt nåletre med en bred, kjegleformet krone med horisontale greiner og en dyp rot. Gråbrun, ganske glatt stemmebark og unge skudd er tett behåret med rødbrune hår.  Eggformete til sylindriske, 1-2 cm lange, kort tilspissete vinterknopper, som har mye harpiks og utstående, lansettforma knoppskjell øverst på knoppen.

Koreafuru er en såkalt 5-nåla furu, det vil si at 5 og 5 nåler sitter på hvert sitt kortskudd i en knippe. Grønne, rette, myke, 6-12 cm lange nåler med fint sagtannet rand og spalteåpninger på undersida.

Gulbrune, tilspissete, 9-14 cm lange kongler med en bølget rand og mye harpiks. Konglene sitter endestilt og er uten skaft. De vingeløse frøene som er spiselige, hindres av harpiksmengden i og spre seg når konglen modnes. Fugler og gnagere sprer frøene.

Vekstkrav og klimasone  

Koreafuru er en nøysom plante som trives best i godt sandblanda, humusrik, drenert jord i sol.

Koreafuru tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Koreafuru plantes sjelden i Norge. Helst finner vi den i botaniske hager og i plantesamlinger som frittstående trær. I sitt heimeområde er koreafuru et viktig skogstre. 

Allergifare

Pinus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Enkelte kan få hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i kvaen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pinus tåler beskjæring, men furu skyter ikke nye skudd fra gammel ved.

Formering

Treet formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss