Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Koreatuja KJØLE® E

Thuja koraiensis KJØLE® E (‘Eplkjø’)

Slektsnavnet Thuja kommer fra gresk thyia, som er en betegnelse på en duftende harpiks, trolig hentet fra middelhavsplanten Tetraclinis articulata (syn. Thuja articulata). Artsnavnet koraiensis betyr fra Korea. I Sverige brukes også navnet koreansk tuja, mens det engelske navnet er Korean abovitae.

Hjemsted/Opphav Arten Thuja koraiensis har sin naturlige utbredelse i Korea, mest i Nord-Korea og helt nordøst i Kina, i Changbaifjellene.). Koreatuja KJØLE® E er utvalgt norsk E-plante.

Lavt tre, alltidgrønt, sentvoksende nåletre med en slank, uregelmessig krone, matte grønne nåler med en kritthvit underside ovale, rødbrune kongler. Allergivennlig og nøysom plante. Klimasone: H5.

  • Thuja koraiensis KJØLE® E (‘Eplkjø’) Koreatuja KJØLE® E Foto: Eliteplanter.no

  • Thuja koraiensis KJØLE® E (Koreatuja KJØLE® E) Foto: Eliteplanter.no

  • Thuja koraiensis KJØLE® E (Koreatuja KJØLE® E) Foto: Eliteplanter.no

  • Thuja koraiensis KJØLE® E (Koreatuja KJØLE® E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

5-10 m høyt, alltidgrønt, opprett nåletre med en slank, uregelmessig, ofte kroket eller vridd vekst, og som vokser sakte. Unge planter har en rødbrun bark, mens eldre planter har er gråbrun bark, som sprekker opp hos eldre planter. De skjellaktige, 2-4 mm lange, flate nålene, har en matt grønn overside og en nesten kritthvit underside med mange tydelige, såkalte brede stomatabånd på tvers. Den kritthvite undersiden skyldes harpiksdannelser. Nålene har en tydelig kjertel på oversiden nær basis. Rødbrune, 7-11 cm lange kongler med sprikene kongleskjell, som stikker ut øverst. Frøene har lysebrune vinger.

Vekstkrav og klimasone  

Koreatuja er en nøysom plante som trives best på en godt drenert vokseplass i en sandrik, noe sur moldjord i både sol og skygge.

Thuja koraiensis KJØLE® tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Koreatuja er litt sjelden i handelen. Treet kan brukes som en solitærbusk eller i grupper i parker og hager. Den dyrkes mest på grunn av sitt vakre bar. I Norge er den mest plantet på Vestlandet.

Allergifare

Thuja forårsaker ingen allergier. Men plantesaften er giftig og kan virke irriterende på hud og slimhinner. Men risikoen for skader ved vår bruk at tuja i grøntanlegg er mikroskopisk. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Thuja tåler godt beskjæring, men trengs sjelden. Beskjæringen begrenser seg til å klippe vekk enkelte skudd og forme enkelte planter på forsommeren om det er ønskelig.

Formering

Tuja formeres oftest med frø, som må stratifiseres før såing. Planten kan også formeres med vegetativt med skuddstiklinger (mest basisstiklinger).

Sort

Sorten ‘San’ er en utvalgt frøplante fra fjellet SulakSan i Korea.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss