Tuja ‘Globosa’ (Stor kuletuja)
Thuja occidentalis ‘Globosa’Synonyme navn på planten er vanlig tuja ‘Globosa’, vesttuja ‘Globosa’ og østamerikansk tuja ‘Globosa’. Slektsnavnet Thuja kommer fra gresk thyia, som er en betegnelse på en duftende harpiks, trolig hentet fra middelhavsplanten Tetraclinis articulata (syn. Thuja articulata). Artsnavnet occidentalis betyr fra occidenten, det vil si Vesten. Sortsnavnet ‘Globosa’ betyr kuleformet. I Sverige brukes navnet tuja, mens mens engelske navn er American Arbovitae, Eastern Arbovitae, Eastern White Cedar, Northern White Cedar og White Cedar.
0,5-1,5 m høyt, eviggrønt nåletre med kuleform og bar med grønn overside og lyst grønn underside. Allergivennlig stor kuletuja. Klimasone: H4 i innlandet og H5 langs kysten.
Beskrivelse av arten Thuja occidentalis
12-15 m høyt, eviggrønt, nåletre, ofte med flere stammer, kjegleforma krone, stivt opprett toppskudd og et lite rotsystem. Horisontale eller litt oppoverretta greiner. Stammebarken er brun og sterkt trevlet.
Baret er matt gulgrønt, da nålene er 3-4 mm lange med en gulgrønn overside og en grågrønn underside. Baret får en bronsjefarge om vinteren. Motstående, skjellforma nåler hvor flatebladene berører hverandre og kantbladene er atskilt og har en topp som er tiltrykt flatebladet. Flatebladene har en opphøyd, godt synlig oljekjertel på oversida, noe som gir planten en karakteristisk lukt (ved gnidning). Danskene sier planten lukter eplegrøt med kryddernellik.
Avlange kongler, 0,5-1,5 cm lange, noe åpne med tynne skjell, og som sitter mange samlet. Konglene modner i løpet av en vekstsesong. Frøene har vinger.
Sortsbeskrivelse
Thuja occidentalis ‘Globosa’ er et 1-1,5 m høyt, eviggrønt nåletre med kuleform og bar med grønn overside og lyst grønn underside. Baret blir litt bronsefarget om vinteren. Skjellforma, motstående nåler. Nålene har en opphøyd, godt synlig oljekjertel på oversida, noe som gir planten en karakteristisk lukt (ved gnidning). Danskene sier planten lukter eplegrøt med kryddernellik. Planten danner ikke kongler.
Vekstkrav og klimasone
Tuja er nøysomme planter som trives i nesten all slags jord som er litt sur, drenert og har evne til å holde jevn fuktighet. Tuja utvikles best på en lys vokseplass, men greier seg også godt i skygge. Jorda rundt en tuja kan med fordel dekkes med bark eller annet organisk som holder på fuktighet og hindrer frost.
Sorten ‘Globosa’ tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 langs kysten.
Bruksområder
Kuletuja ‘Globosa’ brukes i fjellhager, i forhager og i grupper av eviggrønne planter. Planteavstand i gruppe: 0,5-1 m. Den dyrkes både i kyst- og innlandsstrøk i Midt- og Sør-Norge, og på lune ster lengre nord.
Allergifare
Thuja forårsaker ingen allergier. Men plantesaften er giftig og kan virke irriterende på hud og slimhinner. Men risikoen for skader ved vår bruk at tuja i grøntanlegg er mikroskopisk. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Thuja tåler godt beskjæring, men noen beskjæring trengs ikke.
Formering
Tuja formeres vegetativt med skuddstiklinger (mest basisstiklinger).