Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lawsonsypress ‘Stardust’

Chamaecyparis lawsoniana ‘Stardust’

Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Artsnavnet lawsoniana er etter den skotske forfatteren og planteskolemannen Charles Lawson (1794-1873), som introduserte arten i Europa i 1854. Sypress ligner den ekte sypress (Cupressus), som ikke er herdig nok for dyrking utendørs i Norge. På svensk heter arten ädelcypress.

Hjemsted/Opphav Arten Chamaecyparis lawsoniana er viltvoksende i kystfjellene i det sørlige Oregon og nordlige California. Sorten ‘Stardust’ er en utvalgt frøplante fra ca. 1900, hos D. Stewart and Son Nursery, Bournemouth, i England.

3-5 m høyt, eviggrønt nåletre med en bred, kjegleforma krone, opprette greiner og unge skudd og nåler som er hvite eller lysegule. Solitærtre eller i gruppe med andre eviggrønne planter. Klimasone: H3.

  • Chamaecyparis lawsoniana 'Stardust'' (Lawsonsypress 'Stardust')

Beskrivelse av arten Chamaecyparis lawsoniana

25-35 m høyt, eviggrønt nåletre med en slank, kjegleformet eller sylinderformet krone, med en sentral stamme og korte greiner ut til sidene. Skuddene er oftest flate og toppskuddet og greinspissene henger ned. Rødbrun, skjellaktig bark, som ofte løsner i langsgående strimler. Hele planten er litt giftig.

Blågrønne nåler hos voksne tre, som inneholder en duftkjertel (persilleduft), er svært små, skjellformete, og som sitter tett, parvis motsatt og som overlapper hverandre slik at de dekker kvistene godt. Nålene har foldete eller kjølformete kantblader på sidene av kvistene og flate blader på over- og undersiden. Undersida av nålene har en lys farge. Nålene til unge planter («Juvenile planter») har en smal, linjeform.

Små røde blomsterstander med hannblomster, mens kongleanleggene er større og grønne. Blomstene som dannes om våren året før, har kølleform, og sitter ytterst på det grønne skjelldekte nåleskuddet. Hunnblomstene er helt runde og nesten usynlige.

Runde, blågrønne til brune kongler, ca. 1 cm lange, med 4-12 skjell som har hver sin tornete utvekst. På hvert kongleskjell sitter 2-5 frø med smale vinger.

Sortsbeskrivelse

Chamaecyparis lawsoniana ‘Stardust’ er et 3-5 m høyt, eviggrønt nåletre med ei bred, kjegleforma krone, opprette greiner og unge skudd og nåler som er hvite eller lysegule.

Vekstkrav og klimasone 

Lawsonsypress trives best i en godt sandholdig, moldrik, litt sur, jevnt fuktig, men godt drenert jord, på en lun plass i sol. Trives ikke i våt jord og leirjord. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader (frostskader) på baret.

Lawsonsypress ‘Stardust’ tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder

Lawsonsypress ‘Stardust’ egner seg godt som et frittstående tre eller sammen med andre eviggrønne planter i en gruppe. Planten tåler luftforurensning og trives i bymiljø

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis trenger i praksis ingen eller sjelden beskjæring ute i våre grøntanlegg. Hekker bør klippes om våren før veksten tar til, samtidig med at skadde greiner etter vinteren fjernes. Snøskader kan unngås om plantene bindes sammen om høsten eller om vi i perioder med mye tung, fuktig snø, rister av snøen på hovedgreiner.

Formering

Sorter av lawsonsypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss