Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lawsonsypress ‘Van Pelt’s Blue’

Chamaecyparis lawsoniana ‘Van Pelt’s Blue’

Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Artsnavnet lawsoniana er etter den skotske forfatteren og planteskolemannen Charles Lawson (1794-1873), som introduserte arten i Europa i 1854. Sypress ligner den ekte sypress (Cupressus), som ikke er herdig nok for dyrking utendørs i Norge. På svensk heter arten ädelcypress. I England blir den ofte kalt Van Pelt's Blue Falsecypress.

Hjemsted/Opphav Arten Chamaecyparis lawsoniana er viltvoksende i kystfjellene i det sørlige Oregon og nordlige California. Sorten ‘Van Pelt’s Blue’ ble oppdaget i 1984 i Hinnich Nursery, i Bilsen i Tyskland og senere markedsført av van Pelt’s Nursery i Belgia.

8-10 m høyt, eviggrønt nåletre med smal kjegleformet krone, stive, opprette greiner, overhengende toppskudd, blått bar og runde, ertestore kongler. Flott frittstående tre som også egner seg til frittstående hekker. Kontrastplante. Dekorasjonsbar. Klimasone: H3-4.

  • Chamaecyparis lawsoniana 'Van Pelt's Blue' (Lawsonsypress 'Van Pelt's Blue')

Beskrivelse av arten Chamaecyparis lawsoniana

25-35 m høyt, eviggrønt nåletre med en slank, kjegleformet eller sylinderformet krone, med en sentral stamme og korte greiner ut til sidene. Skuddene er oftest flate og toppskuddet og greinspissene henger ned. Rødbrun, skjellaktig bark, som ofte løsner i langsgående strimler. Hele planten er litt giftig.

Blågrønne nåler hos voksne tre, som inneholder en duftkjertel (persilleduft), er svært små, skjellformete, og som sitter tett, parvis motsatt og som overlapper hverandre slik at de dekker kvistene godt. Nålene har foldete eller kjølformete kantblader på sidene av kvistene og flate blader på over- og undersiden. Undersida av nålene har en lys farge. Nålene til unge planter («Juvenile planter») har en smal, linjeform.

Små røde blomsterstander med hannblomster, mens kongleanleggene er større og grønne. Blomstene som dannes om våren året før, har kølleform, og sitter ytterst på det grønne skjelldekte nåleskuddet. Hunnblomstene er helt runde og nesten usynlige.

Runde, blågrønne til brune kongler, ca. 1 cm lange, med 4-12 skjell som har hver sin tornete utvekst. På hvert kongleskjell sitter 2-5 frø med smale vinger.

Sortsbeskrivelse

Chamaecyparis lawsoniana ‘Van Pelt’s Blue’ er et 8-10 m høyt, eviggrønt nåletre med smal, kjegleformet krone, stive, opprette greiner og overhengende toppskudd.

Blå, skjellforma, motsatte nåler med duftkjertler (persilleduft) og en underside med utydelige hvite merker.

Runde, ertestore kongler, som er blådogget før modning, og de modnes 1. året. Midt på hvert kongleskjell sitter en liten tilbakebøyd brodd.

Vekstkrav og klimasone 

Lawsonsypress trives best i en sandholdig, moldrik, litt sur, jevnt fuktig, men godt drenert jord, på en lun plass i sol. Trives ikke i våt jord og leirjord. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader (frostskader) på baret.

Lawsonsypress ‘Van Pelt’s Blue’ tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Lawsonsypress ‘Van Pelt’s blue’ er et flott frittstående tre, men egner seg også i grupper med andre eviggrønne planter og som en frittvoksende hekk. Planten er en kontrastplante mellom grønne planter. Planteavstand i gruppe: 2-5 m. Baret av lawsonsypress blir brukt til kransebinding og til snittgrønt i dekorasjoner. Den tåler luftforurensning og trives i bymiljø

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis trenger i praksis ingen eller sjelden skjæring ute i våre grøntanlegg. Hekker bør klippes om våren før veksten tar til, samtidig med at skadde greiner etter vinteren fjernes. Snøskader kan unngås om plantene bindes sammen om høsten eller om vi i perioder med mye tung, fuktig snø, rister av snøen på hovedgreiner.

Formering

Sorter av lawsonsypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger) eller de kan podes.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss