Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lutzgran

Picea x lutzii

Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Hybridnavnet lutzii er etter den amerikanske vitenskapsmannen Harold John Lutz, som oppdaget treet i 1953. I Amerika kalles treet Lutz Spruce.

Hjemsted/Opphav Lutzgran vokser naturlig i noen få begrensede områder i det nordvestlige Nord-Amerika, i Alaska og det nordvestlige British Columbia. Lutzgran er en naturlig krysning (hybridgran) mellom sitkagran (Picea sitchensis) og hvitgran (Picea glauca).

30-40 m høyt, eviggrønt nåletre med en symmetrisk, bred krone, blågrønne nåler og hengende, lysebrune kongler. Vindsterkt skogstre. Klimasone: H7.

  • Lutzgran (Picea x lutzii)

Plantebeskrivelse

30-40 m høyt, eviggrønt, symmetrisk, opprett nåletre med gjennomgående stamme, en åpen, bred krone og litt nedoverbøyde greiner.

Blågrønne til grågrønne, noe stikkende nåler som er hvitaktige på undersiden og kantete. Nålene er en mellomting mellom de flate sitkanålene og de firkanta hvitgran-nålene.

Tallrike, 5-6 cm lange, sylindriske kongler som ligner på konglene til hvitgran. Avrundede kongleskjell har tenner som hos sitkagran, men skjellene er relativt korte i forhold til sitkagran. Konglen har en lysebrun farge i motsetning til de mer oransjefargede konglene til sitkagran.

Vekstkrav og klimasone

Lutzgran er en nøysom og vindsterk plante uten spesielle jordkrav, og som tåler både sol og skygge.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Treet er verdifullt til le i værharde strøk. Treet tåler luftforurensning og bymiljø. Lutzgran trives i kystklima med sterk vind og kjølige somrer.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Picea trenger sjelden skjæring. En granhekk må imidlertid skjæres årlig, da gran ikke bryter fra gammel ved. Først når hekken har fått den ønskede høyde, klippes hekken i høyden.

Formering

Lutzgran formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss