Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Mariesedelgran

Abies mariesii

Et synonymt navn er aomorigran. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. edelgran). Artsnavnet mariesii er etter en engelsk plantesamler ved navn Charles Maries (1851-1902). I England blir den kalt Maries fir.

Hjemsted/Opphav Mariesedelgran er opprinnelig fra sentrale og nordlige fjellområder i Japan, hvor den vokser i regnskog fra 1.800 – 2.900 meter over havet.

15-30 m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleforma krone, oransjerøde skudd, matt mørkegrønne nåler og opprett, blålilla, 5-11 cm lange kongler. Klimasone: H4.

  • Abies mariesii (Mariesedelgran)

Plantebeskrivelse

15-30 m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleforma krone og horisontale, oransjerøde, hårete skudd. Treet ligner stillehavsedelgrana (Abies amabilis), som imidlertid har lengre nåler. Knoppene har harpiks.

Flate, matt mørkegrønne, 1,5-2,5 cm lange og 2 mm brede nåler med en butt ende med et lite innhakk, og en underside med to hvite bånd med spalteåpninger. Nålene har en spiralform ut fra skuddet, og de ligger flatt på hver side og over skuddet. Blålilla, 5-11 cm lange og 3-4 cm brede kongler, uten synlige dekkskjell.

Vekstkrav og klimasone  

Mariesedelgran trives godt i en veldrenert, sandholdig, moldrik jord med pH 5-7. Treet liker høy luftfuktighet.

Mariesedelgran tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Abies mariesii brukes som prydtre i parker og hager. Dens sene vekst gjør den ideell for små hager. Vakkert tre.

 Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen beskjæring i et grøntanlegg.

Formering

Arten formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss