Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Mellomeiner ‘Mint Julep’

Juniperus x pfitzeriana ‘Mint Julep’

Synonyme navn er hybrideiner og Juniperus x media. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet pfitzeriana er etter en tysk hagebruker ved navn Wilhelm Pfitzer (1821-1905), fra Späth planteskole i Tyskland. Navnet media betyr mellom, og viser til at planten er en krysning. I Sverige heter krysningsgruppa trädsgårds-en, mens i England kalles den blant annet Pfitzer juniper.

Hjemsted/Opphav Mellomeiner utgjør en stor gruppe med hybrider (krysninger) hvor kinaeiner (Juniperus chinensis) og sabinaeiner (Juniperus sabina) er hovedforeldre. Sorten ‘Mint Julep’, som kom i handel i 1961, stammer fra Monrovia Nurseries, Saratoga i USA.

1-2 m høyt, eviggrønt nåletre lav, utbredt vaseform, greiner med overhengende skuddspisser og skjellforma, friskt grønne nåler hele året. Plante for fjellhager, skråninger og lave grupper med bartrær. Klimasone: H4.

  • Juniperus x pfitzeriana 'Mint Julep' (Mellomeiner 'Mint Julep')

Beskrivelse av sorten

Juniperus x pfitzeriana’ ‘Mint Julep’ er et 1-2 m høyt, eviggrønt nåletre med en lav, bred vaseform, overhengende skuddspisser og mest skjellforma, friske grønne nåler hele året. Sorten danner ikke kongler.

Vekstkrav og klimasone

Mellomeiner trives i en jevnt fuktig jord som er godt drenert. Tung og våt jord kan gi sopp- og vinterskader. Best på solrik plass. Har små krav til næring.

Mellomeiner ‘Mint Julep’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Mellomeiner egner seg i fjellhager, skråninger og i grupper med lave nåletrær. Planteavstand: 1-3 m. Sorten er mottakelig for rothals- og greinsopp.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Juniperus trenger ingen årlig beskjæring, men tåler moderat beskjæring om det er et behov.

Formering

Mellomeiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).