Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Mellomeiner ‘Pfitzeriana Aurea’’

Juniperus x pfitzeriana ‘Pfitzeriana Aurea’

Synonyme navn er hybrideiner og Juniperus x media ‘Pfitzeriana Aurea’. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet pfitzeriana er etter en tysk hagebruker ved navn Wilhelm Pfitzer (1821-1905), fra Späth planteskole i Tyskland. Navnet media betyr mellom, og viser til at planten er en krysning. Sortsnavnet aurea betyr gul (baret). I Sverige heter krysningsgruppa trädsgårds-en, mens i England kalles den blant annet Pfitzer juniper.

Hjemsted/Opphav Mellomeiner utgjør en stor gruppe med hybrider (krysninger) hvor kinaeiner (Juniperus chinensis) og sabinaeiner (Juniperus sabina) er hovedforeldre. Sorten ‘Pfitzeriana Aurea’ oppsto i 1923 som en fargesport på et eksemplar av J. × pfitzeriana 'Wilhelm Pfitzer,' ved D. Hill Nursery, Dundee, Illinois, USA.

2-4 m høyt, eviggrønt nåletre bred vaseform, overhengende skuddspisser og skjellforma, gulgrønne nåler. Plante for fjellhager, skråninger og grupper med bartrær. Klimasone: H4.

  • Juniperus x pfitzeriana 'Pfitzeriana Aurea' (Mellomeiner 'Pfitzeriana Aurea')

Beskrivelse av sorten

Juniperus x pfitzeriana ‘Pfitzeriana Aurea’ er et 2-4 m høyt, eviggrønt nåletre med en bred vekst i med at greiner skråner opp og utover og greinspisser henger ned. Gulgrønne nåler som er mest skjellforma. Sorten danner ikke kongler.

Vekstkrav og klimasone

Mellomeiner trives i en jevnt fuktig jord som er godt drenert. Tung og våt jord kan gi sopp- og vinterskader. Best på solrik plass. Har små krav til næring.

Mellomeiner ‘Pfitzeriana Aurea’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Mellomeiner egner seg i fjellhager, skråninger og i grupper med andre nåletrær. Planteavstand: 1-3 m. Sorten er mottakelig for nål- og greinsopp.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Juniperus trenger ingen årlig beskjæring, men tåler moderat beskjæring om det er et behov.

Formering

Mellomeiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss