Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Mellomeiner

Juniperus x media

Et synonymt navn er Juniperus x pfitzeriana. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet pfitzeriana er etter Wilhelm Pfitzer i Späth planteskole i Tyskland. Navnet media betyr mellom, og viser til at planten er en krysning. I Sverige heter planten trädsgårds-en, mens i England kalles den blant annet Pfitzer juniper.

Hjemsted/Opphav Mellomeiner (Juniperus x media) utgjør en stor gruppe med hybrider (krysninger) hvor kinaeiner (Juniperus chinensis) og sabinaeiner (Juniperus sabina) er blant foreldrene. Flere av sortene i denne gruppa blir fortsatt ført opp under en av de to nevnte foreldreartene i enkelte publikasjoner.

Sortsgruppe av lave, alltidgrønne nåletrær med utbredt vekst og oftest skjellformete blad. Allergivennlige planter for fjellhager på solrike steder. Klimasone: H3-4.

  • Mellomeiner (Juniperus x media 'Mint Julep')

Plantebeskrivelse

Sortsgruppen omfatter for det meste 1-2 m høye, alltidgrønne nåletrær med utbredt vekst og skjellformete blad. Bladfarge og vekstform varierer hos de enkelte sortene.

Vekstkrav og klimasone

Mellomeiner trives i en jevnt fuktig jord som er godt drenert. Tung og våt jord kan gi sopp- og vinterskader. Best på solrik plass. Har små krav til næring.

Sortene tilrås plantet til klimasone H3-4, etter sort.

Bruksområder

Mellomeiner egner seg i fjellhager og i grupper med lave nåletrær. Planteavstand: 1-3 m. Sorten er mottakelig for rothals- og greinsopp.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Juniperus trenger ingen årlig beskjæring, men tåler moderat beskjæring om det er et behov.

Formering

Mellomeiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Utvalgte sorter

Mellomeiner ‘Mint Julep’ – Juniperus x media ‘Mint Julep’

Synonym: Juniperus chinensis ‘Mint Julep). Sorten stammer fra Monrovia Nurseries, Saratoga, USA, 1960.

1-2 m høyt nåletre med utbredt vekst og overhengende skuddspisser. Men greinene er ikke nedliggende. Friskt grønne, skjellformete blad, også om vinteren. Klimasone: H4.

Mellomeiner ‘Pfitzeriana Compacta’ – Juniperus x media ‘Pfitzeriana Compacta’ Synonym: Juniperus x media ‘Nick’s Compact’.  

1-1,5 m høyt nåletre med bred, tett vekst.  Men greinene er ikke nedliggende. Skjellformete og nåleformete blad med en frisk grønn farge. Klimaasone: H4.