Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nobeledelgran

Abies procera

Synonyme navn er nobelgran og Abies nobilis. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. vanlig edelgran). Artsnavnet procera betyr høy, mens nobilis betyr edel. På svensk heter treet kaskadgran, mens engelske/amerikanske navn er red fir og noble fir.

Hjemsted/Opphav Nobeledelgran finnes viltvoksende i vestlige Nord-Amerika fra grensen mellom British Columbia og Washington og sørover til nordlige California i statene Oregon og Washington i det vestlige USA,.

20-30 m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleformet krone, blått til blågrønt bar og store, dekorative kongler. Populært parktre med flott dekorasjonsbar. Klimasone: H4 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Nobeledelgran (Abies procera)

  • Nobeledelgran (Abies procera)

  • Nobeledelgran (Abies procera)

  • Nobeledelgran (Abies procera)

  • Nobeledelgran (Abies procera)

  • Nobeledelgran (Abies procera)

Plantebeskrivelse

20-30 m høyt, eviggrønt, nåletre med kjegleformet krone. Barken er glatt, sølvgrå og med harpikskuler på unge trær, senere blir barken brun og dypt furet på eldre trær. Rødbrune, hårete kvister som er nesten helt skjult av nålene.  Kule- til eggformete, rødbrune vinterknopper med harpiks.

Blå til grågrønne, butte nåler med to grønnlige til grålige spalteåpningsbånd på hver side. På oversiden av kvisten er nålene 1-1,5 cm lange, tettstilte, framovervoksende og først tilttrykt skuddet, deretter bøyd opp (C-form). På siden er nålene 2-3,5 cm lange, først rettet framover langs kvisten og deretter bøyd ut til siden og framover (S-form). Hannblomsterstandene er røde før blomstring.

Opprette, 10-23 cm lange, avlange til sylindriske, kongler med godt synlige dekkskjell. De er først grønne, deretter purpurbrune mot modning.

Vekstkrav og klimasone  

Nobeledeelgran trives best i godt drenert, moldrik, gjerne leirholdig jord med jevn fuktighet og pH 5-7 i sol eller halvskygge. Edelgran liker høy luftfuktighet.

Treet tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Abies procera brukes i grøntanlegg på grunn av sitt vakre bare og store, praktfulle kongler, som frittstående tre i parker. Planteavstand: 4-10 m. Nobeledelgran er av de mest brukte til produksjon av dekorasjonsbar i Nord-Europa. Treet trives best i kyststrøk, og den finnes på gode lokaliteter til Vesterålen. Siden planten frør seg lett, finnes den forvillet enkelte steder langs kysten.

Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen skjæring når den dyrkes i grøntanlegg.

Formering

Treet formeres med frø. Det er viktig å velge en frøkilde med blå barfarge. Flere utvalgte norske frøkilder finnes.

 Sorter

Sølvedelgran ‘Glauca’ – Abies procera ‘Glauca’ (syn. Nobeledelgran ‘Glauca’)

15-20 m høyt tre med kjegleformet krone og blågrått bar. Ellers som nobeledelgran. Flott dekorasjonsbar. Må podes. Klimasone H4 i innlandet og H6 ved kysten.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss