Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nordmannsedelgran

Abies nordmanniana

Et synonymt navn på treet er nordmannsgran. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. vanlig edelgran). Artsnavnet nordmanniana er etter den finske botanikeren og zoologen Alexander von Nordmann (1803-1866). På svensk heter treet nordmannsgran, mens engelske navn er Nordmann fir og Caucasian fir.

Hjemsted/Opphav Nordmannsedelgran finnes viltvoksende i et begrenset område i fjellene i Vest-Kaukasus og det nordøstlige Tyrkia, der trærne blir 60 m høye, men da er de 300-400 år gamle.

20-30 m høyt, alltidgrønt nåletre med kjegleforma/søyleforma krone og blanke, mørkegrønne nåler. Nøysomt parktre. Dekorasjonsbar. Klimasone: H4-5.

Plantebeskrivelse

20-30 m høyt, alltidgrønt, nåletre med først kjegleformet krone, senere bredt søyleformet krone. Det hurtigvoksende treet har regelmessige greinkranser og et vidt rotsystem med en dyp hovedrot. Noe tørre knopper uten harpiks. Vakkert bar med mørkegrønne, blanke, tettsittende, 2-3 cm lange nåler og hvor nålene på oversida av skuddet peker framover og dekker skuddet. Nålene har hakk i spissen og tydelige kvite striper på undersida. Rødbrune, sylinderformete, 12-15 cm lange, opprette kongler med slank tønneform, første gang etter ca. 20 år. Dekkskjellene er godt synlige.

Vekstkrav og klimasone

Nordmannsedelgran trives best i godt drenert, moldrik, gjerne leirholdig jord med jevn fuktighet og pH 5-7. Tåler å stå i noe skygge. Edelgran liker høy luftfuktighet.

Treet tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Abies nordmanniana er et vakkert parktre, både som frittstående og i gruppe i parker og større hager. Planteavstand: 4-10 m. Treet har bar som er ettertraktet til kransebinding og til snittgrønt. Er også et vanlig juletre i Europa. Treet tåler vind og bymiljø. I Norge finnes den over 30 m høy flere steder på Sør- og Vestlandet. Treet trives best i kystnære områder. Er plantet i Norge fra ca. 1860.

Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen skjæring når den dyrkes i grøntanlegg.

Formering

Treet formeres med frø. Det er viktig å velge en egnet frøkilde.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss