Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nutkasypress ‘Aurea’

Callitropsis nootkatensis ‘Aurea’

Synonyme navn er Chamaecypais nootkatensis 'Aurea' og Xanthocyparis nootkatensis ‘Aurea’. Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Slektsnavnet Xanthocyparis kommer av gresk Xanthos – gul og cyparis – sypress. Artsnavnet nootkatensis betyr fra Nootkasundet i British Columbia. Sortsnavnet ‘Glauca’ betyr blågrå (baret). Sypress ligner ekte sypress (Cupressus), som ikke er herdig nok for dyrking i Norge. På svensk heter arten nutkacypress, mens noen engelske navn på sorten er Nootka Cypress ‘Aurea’ og Nootka Falsecypress ‘Aurea’.

Hjemsted/Opphav Arten Callitropsis nootkatensis er viltvoksende i det vestlige Nord-Amerika der den danner bestand av opptil 40 m høye trær. Sorten C. n. ‘Aurea’ ble introdusert i Tyskland i 1891.

8-10 m høyt, eviggrønt, seintvoksende nåletre med slank, søyleform, buede greiner med hengende smågreiner, gulgrønt bar og runde, blå kongler med utvekster. Allergivennlig parktre. Klimasone: H4.

  • Chamaecyparis nootkatensis 'Aurea' )Nutkasypress 'Aurea')

Beskrivelse av arten Callitropsis nootkatensis

15-20 m høyt, eviggrønt, kraftigvoksende nåletre med kjegleformet krone og buete greiner med hengende smågreiner. Grålig brun stammebark som løsner i flak. Skjellformete, mørkegrønne, 3 mm lange nåler med en lysere underside, men uten tydelige hvite merker. Flateblader og kantblader på sideskudd er om lag like lange. Flatebladene berører hverandre, mens kantbladene er uten sammenstøtende innsider.

Små, gule hannblomsterstander. Runde, 1 cm brede kongler med spisse kongleskjell. På hvert kongleskjell sitter en kraftig midstilt brodd. Konglene modner fra grønt, via purpur til brunt i løpet av to år. Frøene er ca. 0,5 mm lange med frøvinger til to sider.

Sortsbeskrivelse

Callitropsis nootkatensis ‘Aurea’ er et 8-10 m høyt, eviggrønt, seintvoksende nåletre med en slank, søyleforma, tett krone og buete greiner med hengende smågreiner. Brun stammebark som løsner i flak.

Skjellformete, gulgrønne, 3 mm lange nåler med en gule skuddspisser. Grønne blomster med duft, i mai. Små, blå kongler.

Vekstkrav og klimasone

Nutkasypress trives best i moldrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord med lite kalk, i sol og skygge. Trives ikke i våt jord og tett leirjord. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader (frostskader) på baret.. En vokseplass mot nord / nordvest med noe le for ensrettet vind, er avgjørende om sypress klarer overvintringen uskadd i marginale strøk.

Callitropsis nootkatensis ‘Aurea’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Nutkasypress ‘Aureaer et flott frittstående tre og treet egner seg også godt i grupper med andre eviggrønne planter. Planteavstand i gruppe: 2-3 m. Treet tåler luftforurensning og trives i bymiljø.

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis trenger i praksis ingen eller sjelden beskjæring ute i våre grøntanlegg. Hekker bør klippes om våren før veksten tar til, samtidig med at skadde greiner etter vinteren fjernes. Snøskader kan unngås om plantene bindes sammen om høsten eller om vi i perioder med mye tung, fuktig snø, rister av snøen på hovedgreiner.

Formering

Nutkasypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss