Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktedelgran

Abies magnifica

Synonyme navn er kaliforniagran og Abies nobilis magnifica. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. edelgran). Artsnavnet magnifica betyr storarrtet, magnifik. I England brukes navn som California fir, California red fir og Red fir.

Hjemsted/Opphav Praktedelgran er viltvoksende i vestlige områder i USA, nærmere bestemt i høytliggende fjellstrøk i de sørlige Kaskadefjellene i Oregon og i de nordlige kystfjellene og Sierra Nevada i California. Her voksen den i områder som ligger over 2.500 m over havet.

60-80 m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleforma/søyleforma krone, brune greiner, blågrønne, spiralvridde nåler og opprette, brune kongler. Klimasone: H4.

Plantebeskrivelse

60-80 m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleforma/søyleforma, noe uregelmessig krone. Stammediameteren kan bli over 250 cm. Barken er rødbrun med mange arr. Treet er nær beslektet med nobeledelgran (Abies procera). Lysebrune greiner med harpiksholdige knopper.

Blågrønne, 2-4 cm lange nåler med en sølvfarget tupp (derav navnet «sølvtupp» gran) og med to brede bånd med spalteåpninger på undersiden. Nålene som sitter i spiralform på skuddet, er vridd i en S-form og de er buet opp over skuddet.

Opprette, 14-22 cm lange og 5-8 cm brede kongler som er gulgrønne som umodne og brune som modne, uten synlige dekkskjell. Modne kongler går i oppløsning og kun midtstaken blir stående igjen på greina. Dermed kan frøene spres fritt.

Vekstkrav og klimasone

Praktedelgran trives godt i en veldrenert, godt sandholdig, moldrik jord med pH 5-7. Treet liker høy luftfuktighet.

Praktedelgran tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Abies magnifica krever stor plass og egner seg kun i større parker og naturområder.

Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen beskjæring i et grøntanlegg.

Formering

Arten formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss