Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Stillehavsedelgran (Purpuredelgran)

Abies amabilis

Et synonymt navn er purpuredelgran. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. edelgran). Artsnavnet amabilis betyr elskelig, yndefull. På svensk heter treet purpurgran, mens engelske navn er Pasific silver fir og Red fir.

Hjemsted/Opphav Stillehavsedelgran finnes viltvoksende i nordvestlige områder av Nord-Amerika i en sone nærmere enn 200 km fra Stillehavet.

30-40 m høyt nåletre med kjegleforma krone og et vakkert, blankt, mørkegrønt bar. Allergivennlig, nøysomt tre. Dekorasjonsbar. Klimasone: H6.

  • Abies amabilis (Stillehavsedelgran)

Plantebeskrivelse

20-30 m høyt, alltidgrønt, nåletre med kjegleformet krone. Treet beholder greinene nedover stammen når det står fritt. Barken er som regel grå og glatt, men den er tykk og furet på eldre trær. Grålig til brungrønne kvister som er tett besatt med rustbrune hår. De runde og mørkt røde vinterknoppene inneholder mye harpiks.

Nålene er utrandet, blankt, mørkegrønne på oversiden og med hvite spalteåpningsbånd på undersiden. På oversiden av kvisten er nålene 2,5-3,5 cm lange, tettstilte, rettet framover og dekker skuddet. Nålene på siden av kvisten er 3-4 cm lange og står nesten rett ut fra kvisten. Nålene dufter som mandarin når de blir knust. Opprette, 10-14 cm lange, kjegleformet til ovale kongler uten synlige dekkskjell. Konglene er mørkt purpurrøde før modning.

Vekstkrav og klimasone  

Stillehavsedelgran trives best i godt drenert, moldrik, gjerne leirholdig jord med jevn fuktighet og pH 5-7. Tåler å stå i noe skygge. Edelgran liker høy luftfuktighet.

Treet tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Abies amabilis har et vakkert bar som er populært til dekorasjoner. Men siden treet gir små baravlinger, blir treet lite brukt i produksjonen av vintergrønt. I parker og andre grøntanlegg brukes treet på grunn av sitt, tette, mørkt grønne bar. Planteavstand: 4-10 m. Den trives best på lune steder i kyststrøk, og bør ikke plantes for langt innover i landet.

Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen skjæring når den dyrkes i grøntanlegg.

Formering

Treet formeres med frø. Det er viktig å velge en egnet frøkilde i innlandsstrøk.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss