Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sabinaeiner ‘Rockery Gem’

Juniperus sabina ‘Rockery Gem’

Et synonymt navn er sevenbom ‘Rockery Gem’. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet sabina er et gammelt navn på planten; etter sabinene – et italiensk folkeslag. I Sverige blir arten kalt sävenbom, og noen engelske navn på arten er savin, savin juniper, sabine og sabine juniper.

Hjemsted/Opphav Arten Juniperus sabina er viltvoksende i Sør-Europa, Kaukasus, Lilleasia til sentrale og nordvestlige deler av Kina. Sorten ‘Rockery Gem’ har sitt opphav i en frøplante fra midten av 1960-tallet, og som ble markedsført av det nederlandske firmaet Le Feber Nursery, Boskoop, Nederland.

40-100 cm høyt, eviggrønt nåletre med bred vekst og utoverliggende greiner med mørkegrønnem skjellforma nåler og blåsvarte bærkongler. Plante for fjellhager og grupper med eviggrønne planter. Klimasone: H5.

  • Juniperus sabina 'Rockery Gem' (Sabinaeiner 'Rockery Gem')

Beskrivelse av arten Juniperus sabina

1-5 m høyt, eviggrønt nåletre med bred vekst og svært utoverliggende greiner. Planten er særbu, og har sterkt forgreinete sidegreiner som har ulik lengde og som ender i ulik høyde. Rustbrun avflakende bark. Tynne kvister som er runde eller svakt firkantete.

Planten har både nåleforma og skjellforma blad. Nålbladene sitter parvis og er utstående fra kvisten. De skjellforma bladene er motstilte, mørkegrønne eller grågrønne, og har som regel en harpikskjertel. Bladene lukter ubehagelig, særlig ved gnidning eller knusing.

Brunblå bærkongler med en uregelmessig kuleform, 3-7 mm i diameter, som modner i løpet av det andre året. Hver kongle inneholder 1-3 frø.

Sortsbeskrivelse

Juniperus sabina ‘Rockery Gem’ er et 40-100 cm høyt, eviggrønt nåletre med bred vekst og utoverliggende greiner. Mørkegrønt, mykt bar som består av mest skjellforma nåler. Blåsvarte, runde, 5-7 mm brede bærkongler. Hele planten er giftig.

Vekstkrav og klimasone  

Sabinaeiner krever drenerte forhold og tåler en del tørke. Den utvikler seg godt i tørr og varm jord, gjerne moldholdig. Det er en fordel å blande inn litt kompost eller veksttorv ved planting på tørr sandjord. Planten liker ikke våt jord. Den trives best i full sol.

Sabinaeiner ‘Rockery Gem’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Sorten plantes i fjellhager og i grupper sammen med andre lave barplanter. Men planten er også en god markdekker.

Allergi- og giftfare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, men hele planten er svært giftig.  Sabinaeiner inneholder sabinaolje som kan gi hud- og slimhinneirritasjoner og som kan forårsake kraftig kontaktallergi. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring.

Formering

Sabinaeiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss