Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sabinaeiner

Juniperus sabina

Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet sabina er et gammelt navn på planten; etter sabinene – et italiensk folkeslag. I Sverige blir planten kalt sävenbom, og noen engelske navn er savin, savin juniper, sabine og sabine juniper.

Hjemsted/Opphav Arten Juniperus sabina er viltvoksende i Sør-Europa, Kaukasus, Lilleasia til sentrale og nordvestlige deler av Kina. Vi dyrker i dag kun navnesorter.

Alltidgrønt, nåletre med bred vekst og utoverliggende greiner. Mørkt grønne til grågrønne nåler. sAllergivennlig plante til en solfylt plass. Klimasone: H5.

  • Juniperus sabina (Sabinaeiner)

Plantebeskrivelse

0,4-1 m høyt, alltidgrønt nåletre med bred vekst og utoverliggende greiner. Planten er særbu, og har sterkt forgreinete sidegreiner som har ulik lengde og som ender i ulik høyde. Rustbrun avflakende bark. Runde eller svakt kantete, tynne, kvister.

Planten har både nåleformete og skjellformete blader. Nålbladene sitter parvis og er utstående fra kvisten. De skjellformete bladene er motstilte og mørkt grønne til grågrønne, og har som regel en harpikskjertel. Bladene lukter ubehagelig og sterkt syrlig ved gnidning eller knusing. Bærkonglene er uregelmessig kuleformet, 3-7 mm lange, og modner hos oss i løpet av det andre året. Hver kongle inneholder 1-3 frø.

Vekstkrav og klimasone  

Sabinaeiner krever drenerte forhold og tåler en del tørke. Den utvikler seg godt i tørr og varm jord, gjerne moldholdig. Det er en fordel å blande inn litt kompost eller veksttorv ved planting på tørr sandjord. Planten liker ikke våt jord. Den trives best i full sol, men vokser også godt i skygge.

Sabinaeiner tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Sortene av sabinaeiner plantes i fjellhager og i grupper med andre lave barplanter. Men planten er også en god markdekker. Enkelte sorter er mottakelig for greinsopp.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men sabinaeiner inneholder sabinaolje som kan gi hud- og slimhinneirritasjoner og kan forårsake kraftig kontaktallergi. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring.

Formering

Sabinaeiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Utvalgte sorter

Sabinaeiner ‘Rockery Gem’ – Juniperus sabina ‘Rockery Gem’

0,4-1 m høyt, alltidgrønt nåletre med bred vekst og utoverliggende greiner. Mest skjelformete, mørkt grønne, myke nåler. Runde, 5-7 mm brede, blåsvarte bærkongler med 1-3 frø.  Brukes mest i fjellhager og i grupper av lave alltidgrønne planter. Planteavstand: 1-2 m. Klimasone: H5.

Sabinaeiner ‘Tamariscifolia’ – Juniperus sabina ‘Tamariscifolia’

0,5-0,8 m høyt, alltidgrønt nåletre med bred vekst og utoverliggende greiner. Mest skjelformete, mørkt grønne, myke nåler. Runde, 5-7 mm brede, blåsvarte bærkongler med 1-3 frø. Brukes mest i fjellhager og i grupper av lave alltidgrønne planter. Planteavstand: 1-2 m. Klimasone: H5.