Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Serbergran

Picea omorika

Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet omorika er navnet på treet i Serbia, derav også det norske navnet. Også i Sverige heter treet serbgran og det engelsk navnet er Serbian Spruce.

Hjemsted/Opphav Serbergran har sin naturlige utbredelse på et lite område i Serbia, hvor den vokser i kalkrik jord. Den ble oppdaget i 1872.

20-30 m høyt, eviggrønt nåletre med en svært slank, kjegleformet krone, blanke, mørkegrønne nåler med hvit underside og lysebrune kongler. Allergivennlig tre som krever liten plass. Klimasone: H6.

  • Serbergran (Picea-omorika)

  • Serbergran (Picea-omorika)

  • Serbergran (Picea-omorika)

  • Serbergran (Picea-omorika-Serbergran)

  • Serbergran (Picea-omorika)

  • Serbergran (Picea-omorika)

  • Serbergran (Picea omorika)

  • Serbergran (Picea omorika)

  • Serbergran (Picea omorika)

  • Serbergran (Picea omorika)

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, eviggrønt nåletre med svært slank, smal kjegleform og kransstilte greiner med hårete kvister. Greinene peker ofte nedover innerst ved stammen og bøyer deretter utover. Smågreinene er også noe hengende. Knoppene er kuleformete til spisst eggformete, mørkebrune og uten harpiks. Det antas at serbergran når full størrelse etter ca.70 år.

Mørkegrønne, blanke, flate, butte, 1-2 cm lange nåler med en hvit underside (2 lyse striper med spalteåpninger). Baret får et sølvglinsende preg. Nålene minner om edelgran (Abies). Hengende, 3–6 cm lange, lysebrune kongler med en sagtakket spiss, som sitter i kronas øvre del. Konglene er purpurfiolette før modning.

Vekstkrav og klimasone

Serbergran er en nøysom plante som trives best på moldrik, kalkholdig, jevnt fuktig jord i sol og skygge. Tåler tørr sandjord, men liker ikke tung leirjord. Vokser godt på kalkrik jord.

Treet tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Picea omorika egner seg godt som et frittstående tre i hager og parker på grunn av sin slanke vekst, sitt vakre bar og tidlige konglebæring. Treet brukes til både frittvoksende og klipt hekk, og siden treet tåler mye vind er det også en god léplante. Planteavstand i gruppe: 2-6 m og til hekk: 0,4-0,6 m. Benyttes også til juletre. Endelig anbefales serbergran til veganlegg, i en avstand av minst 8-10 m fra vegbanen. Tåler forurenset luft og bymiljø. Serbergran har et tett rotsystem, og kan flyttes ganske lett. Treet trives godt i kystklima, men tåler ikke så mye vinterkulde som gran (Picea abies). I Norge blir den planta i Sør-Norge, unntatt i de kaldeste strøk og på gode steder i Nord-Norge.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Serbergran trenger ingen beskjæring.

Formering

Serbergran formeres med frø. En god og anbefalt frøkilde er:

Serbergran fk Ringsaker (Picea omorica fk Ringsaker E)

Utvalgte sorter som plantes

Picea omorika ‘Pendula’

Serbergran ‘Pendula’ – Picea omorika ‘Pendula’

15-20 m høyt, alltidgrønt nåletre med svært slank krone og hengende smågreiner. Flate, butte nåler med hvit underside. Frittstående trær i hager og parker, og i grupper med alltidgrønne planter. Poding. Klimasone: H6.

Picea omorica ‘Nana’

Serbergran ‘Nana’ – Picea omorika ‘Nana’

3-5 m høyt, alltidgrønt nåletre med tett, bred, kjegleformet, uregelmessig vekst.  Korte, flate, butte nåler med hvit underside. Fjellhager og grupper av alltidgrønne planter. Formeres med skuddstiklinger. Klimasone: H6.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss