Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sibiredelgran

Abies sibirica

Synonyme navn er pichtagran og Abies pichta. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. vanlig edelgran). Artsnavnet sibirica betyr fra Sibir. På svensk heter treet pichtagran, mens det engelske navnet er sibirian fir.

Hjemsted/Opphav Sibiredelgran finnes viltvoksende i det østlige Russland, Sibir, Mandsjuria og Turkestan. Treet er dokumentert som hageplante i Europa fra 1820.

20-30 m høyt, eviggrønt nåletre med en smal kjegleformet krone, myke greiner og et lyst grønt, mykt bar. Allergivennlig tre, særlig for innlandsstrøk. Klimasone: H7.

  • Sibiredelgran (Abies sibirica)

  • Sibiredelgran (Abies sibirica)

  • Sibiredelgran (Abies sibirica)

  • Sibiredelgran (Abies sibirica)

  • Sibiredelgran (Abies sibirica)

  • Sibiredelgran (Abies sibirica)

  • Sibiredelgran (Abies sibirica)

Plantebeskrivelse

20-30 m høyt, evviggrønt, nåletre med en smal, kjegleformet krone og myke greiner. Barken er grå og glatt med harpikskuler. Grålige kvister som er tynt håret. Små, kuleformete vinterknoppene med mye harpiks.

Nålene er lyst grønne, smale, myke og utrandet. De er opptil 4 cm lange på siden av kvisten, men ofte ikke mer enn halvparten så lange på oversiden. Nålene peker framover langs kvisten. Grågrønne spalteåpningsbånd på undersiden av nålene består av 3-4 smale linjer. Utydelige, sporadiske spalteåpningsbånd kan finnes på nålenes overside. Opprette, 5-8 cm lange, sylindriske kongler uten synlige dekkskjell, som er blåaktige før modning.

Vekstkrav

Sibiredelgran trives best i godt drenert, moldrik, gjerne leirholdig jord med jevn fuktighet og pH 5-7. Tåler å stå i noe skygge.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Abies sibirica er plantet i hager og parker, både som frittstående tre og i grupper med andre nåletrær. Planteavstand: 4-10 m. Baret benyttes også i dekorasjoner. Hos oss regner vi den som forvillet enkelte steder i innlandet og langs kysten. Arten er den mest hardføre edelgran for innlandet. Nær kysten trives den ikke så godt. Der er den utsatt for sein vårfrost og angrep av bartrespinnmidd.

 Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen skjæring når den dyrkes i grøntanlegg.

Formering

Treet formeres med frø.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss