Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Småbiota

Microbiota decussata

Synonyme norske navn på planten er mikrobiota og mikrolivstre. Slektsnavnet Microbiota kommer fra gresk mikros – liten og det gamle slektsnavnet Biota («det lille livstreet»). Artsnavnet decussata betyr korsvis motstående, og viser til nålenes stilling på greina. På svensk heter planten kryptuja, mens noen engelske navn er Siberian Cypress, Russian Cypress, og Russian Arborvitae.

Hjemsted/Opphav Microbiota decussata er hjemmehørende i Øst-Sibir, hvor den vokser over skoggrensa. Den ble funnet i 1921 i Sørøst-Asia, i fjellene mellom Vladivostock og Khabarovsk. Men den ble introdusert fra Sibir først på 1970-tallet, og i 1974 ble den plantet i arboretet på Milde ved Bergen

20-40 cm høyt, eviggrønt nåletre med krypende, tett vekst, skjellformete, friskt grønt bar, som om høsten får en brunrød farge. Allergivennlig, nøysom plante til bunndekke, i skråninger og i fjellhagen. Klimasone: H7.

  • Småbiota (Microbiota decussata)

  • Småbiota (Microbiota decussata)

  • Småbiota (Microbiota decussata)

  • Småbiota (Microbiota decussata)

  • Microbiota decussata ‘Sibirteppe’ E (Småbiota 'Sibirteppe' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Microbiota decussata ‘Sibirteppe’ E (Småbiota 'Sibirteppe' E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

0,2-0,4 m høyt, eviggrønt nåletre med krypende, tett vekst. Treet har en kraftig, tettgreinet flatrot, tynne, 4-kantete greiner med skjellformede, friskt grønne blad og overhengende greinspisser som kan slå rot. Bladene er sidestilte, kantete, skarpt tilspissete og har en tydelig kjertel. Om høsten blir bladene brunrøde, en reaksjon som herder dem mot vinteren. Fargen skyldes stoffet antocyanin som dannes ved låge temperaturer. Brunfargen forsvinner igjen når planten tar til å vokse om våren. Særbu plante, og bare hunnplanter finnes i Norge. Små og uanselige kongler med et frø.

Vekstkrav og klimasone

Småbiota er en nøysom plante som trives best på drenert, moldholdig sandjord, både i sol og skygge. Planten vokser godt både på svakt sur og noe basisk jord.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Microbiota decussata egner seg godt i fjellhager, skråninger, betongurner, på murkanter, gravsteder og som markdekke foran og mellom busker og under oppstammede trær. Siden planten tåler godt industri- og bymiljø, passer den også godt i trafikkmiljø som i trafikkøyer. Planteavstand i grøntanlegg:0,8-1,3 m. På den korte tiden planten er utprøvd her i landet, synes den svært herdig og den virker lovende. Den greier seg godt overalt hvor snødekket er stabilt, og den synes god langs kysten helt opp til Troms.

 Allergifare

Microbiota er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Rapporter om helseplager ved dyrking av småbiota er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Microbiota trenger ingen annen skjæring enn at greiner må skjæres inn når planten blir for vid eller at skadde greiner etter vinteren må friseres.

Formering

Småbiota formeres vegetativt med skuddstiklinger og ved avlegging. Greiner langs bakken kan danne røtter, og nye planter kan stikkes fra.

En utvalgt sort som er i handelen

Microbiota decussata ‘Sibirteppe’ E (Småbiota ‘Sibirteppe’ E) Foto: Eliteplanter.no
Microbiota decussata ‘Sibirteppe’ E (Småbiota ‘Sibirteppe’ E) Foto: Eliteplanter.no

Småbiota ‘Silberteppich’ E – Microbiota decussata ‘Silberteppich’  E. Tysk sort som blir 20-30 cm høy og danner et lavt, tett, homogent teppe. Den er en svært god bunndekkeplante i skråninger og i gruppeplantinger. Anbefalt planteavstand er 80 cm. Sorten er en utvalgt norsk E-plante (eliteplante).

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss