Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Solsypress ‘Nana Gracilis’

Chamaecyparis obtusa ‘Nana Gracilis’

Et synonymt navn er Hinoki-sypress. Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Artsnavnet obtusa betyr butt, og viser kanskje til de butte nålene på sideskuddene. Sortsnavnet ‘Nana’ betyr liten (størrelsen) og ‘Gracilis’ betyr slank. På svensk heter treet japansk ädelcypress, mens et vanlig engelsk navn er Hinoki-sypress ‘Nana Gracilis’.

Hjemsted/Opphav Arten finnes viltvoksende i Japan. Solsypress er kjent i Europa siden 1861. Sorten ‘Nana Gracilis’ er en japansk sort som ble introdusert i handelen i 1867 av R. Smith ved H. Rogers & Son Nurseries, Chandler Ford, i Storbritannia.

1-2 m høyt, eviggrønt, seintvoksende nåletre med bred, kompakt vekst, greiner i en vridd vifteform og mørkegrønne nåler med lysere skuddspisser. Fjellhageplante på lune steder. Klimasone: H3-4.

  • Solsypress (Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis')

  • Solsypress (Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis')

Plantebeskrivelse

1-2 m høyt, alltidgrønt nåletre med bred, kompakt vekst. Unge planter får en mer uregelmessig form. Treet minner om en bonsaiplante. Skudd og blad sitter tett, og treet vokser svært seint. Greinene peker ut til siden og danner en vridd vifteform. Barfargen er mørkegrønn med lysere skuddspisser.

Vekstkrav og klimasone

Solsypress trives best i moldrik, lett fuktig, svakt sur (pH 5-6), men godt drenert jord i sol og halvskygge. Den trives dårlig i tørt klima og i kalkrik jord. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader på baret, særlig på steder med lite snødekke.

Solspress ‘Nana Gracilis’ tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder

Solsypress ‘Nana Gracilis’ er et friskt grønt innslag i fjellhagen og den egner seg godt i grupper med andre lave alltidgrønne planter og på gravsteder. Planteavstand: 1-2 m.  den er også en viktig bonsaiplante. I bonsaikulturen dyrkes planten i en krukke og stelles slik at den ikke vokser mer enn noen få cm årlig. Den greier seg på lune og noe skjerma steder i kyst- og fjordstrøk.

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis trenger i praksis ingen eller sjelden beskjæring hos oss.

Formering

Solsypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss