Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fjelleiner ‘Oskeladden’ E

Juniperus communis ‘Oskeladden’ E

Synonyme navn er fjelleiner’Oskeladden’ E og vanlig einer ‘Oskeladden’ E. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet communis betyr vanlig. I Sverige er de mest brukte navnene en og enebuske, mens engelske navn er juniper, common juniper og ground juniper.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Oskeladden’ E er en klon som ble funnet i Kråkstad i Akershus i 1965 av Oddvin Reisæter, som var professor ved NLH på Ås. Den er markedsført i Norge siden 1980-tallet. Den er også en utvalgt E-plante (eliteplante).

Alltidgrønt nåletre med tett, slank søyleform og stikkende, grønne nåler, som sitter i 3-tallige kranser ut fra kvistene. Allergivennlig plante til en solfylt plass. Klimasone: H7.

  • Fjelleiner 'Oskeladden' E (Juniperus ommunis 'Oskeladden' E)

  • Felleiner 'Oskeladden' E (Juniperus communis 'Oskeladden' E)

Plantebeskrivelse

2-4 m høyt nåletre med tett, slank søyleform. Fjelleiner er en særbu plante, hvor kun hunnplanter dyrkes. Eldre greiner har en rødbrun, noe avskallende bark, mens unge greiner har lysebrun bark. Stikkende, grønne nåler som sitter samlet i 3-tallige kranser ut fra kvisten. Nålene har et bredt hvitt bånd (spalteåpninger) på oversiden, og en grønn/blålig underside.

Vekstkrav og klimasone

Fjelleiner finnes i naturen på allslags jord, men jorda bør være drenert. Planten liker ikke våt jord, og den trives godt på lette sandjordstyper. Tåler kalkholdig jord svært godt. Best i full sol.

Teeet tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Juniperus communis hører heime i naturområder, og den plantes i hager, parker og fjellhager sammen med andre alltidgrønne planter. Planteavstand: 1-2 m. Planten kan angripes av rustsopper (eple-, rogne- og hagtornrust).

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Søyleeiner trenger ingen regelmessig beskjæring. Men den bør støttes opp om vinteren slik at snøen ikke tynger ned greinene. Særlig i snørike perioder av vinteren. Greiner kan bindes inn til midten av planten slik at de ikke brekker eller blir sprikende utover, slik at plantens søyleform forringes.

Formering

Søyleeiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).