Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Spansk edelgran

Abies pinsapo

Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. edelgran). Artsnavnet pinsapo er et spansk navn på arten. I England blir den kalt Spanish Fir.

Hjemsted/Opphav Abies pinsapo er opprinnelig fra fjellområder i Spania, nærmere bestemt er den utbredt i tre fjellområder i Sør-Spania.

10-15 m høyt, eviggrønt nåletre med en kjegleformet krone, eggrunde, harpiksdekte vinterknopper og grågrønne, korte, stive, butte nåler med spalteåpninger på begge sider, og som sitter radialt på greina. Opprette, sylindriske, 10-12 cm lange kongler. Klimasone: H2-3.

  • Abies pinsapo (Spansk edelgran)

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt (i Spania 25-30 m høyt), eviggrønt nåletre med rødbrune kvister og eggrunde vinterknopper, som er dekt av et tynt harpikslag.

Grågrønne til blålige, korte (8-15 mm lange), butte, stive nåler som står ut fra kvisten i hele dens omkrets. Nålenes underside har to tydelige spalteåpningsbånd, mens over sida har noen linjer med spalteåpninger.

Mørkerøde samlinger med hannblomster. Opprette, sylindriske kongler, 10-12 cm lange som mangler dekkskjell.

Vekstkrav og klimasone

Spansk edelgran trives best i en veldrenert, sandholdig, moldrik jord med pH 5-7. Treet liker høy luftfuktighet.

Treet tilrås plantet til klimasone H2-3. I Norge anbefales den plantet bare langs kysten fra Vestfold til Sørvestlandet, det vil si i sone 2 og på spesielt lune steder i sone 3.

Bruksområder

Abies pinsapo brukes som prydtre i parker og større hager. Den er plantet i Norge siden 1860-årene.

 Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen beskjæring i et grøntanlegg.

Formering

Arten formeres med frø, mens avartene formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss