Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vestamerikansk hemlokk

Tsuga heterophylla

Synonyme navn er hemlokkgran, hemlockgran og Tsuga albertiana. Slektsnavnet Tsuga er et japansk navn på slekta. Hemlokk (hemlock) er et gammelt amerikansk navn på Tsuga canadensis (kanadahemlokk). Navnet hemlokk ble gitt av nybyggerne i Nord-Amerika, som fant ut at harpiksen fra treet kunne være giftig. De brukte navnet «Pix Hemlock» etter den giftige skjermplanten Conium maculatum (giftkjeks, skarntyde), som ble brukt i antikkens Hellas. Artsnavnet heterophylla betyr med ulike blad (nålene). I Sverige brukes navnet jättehemlock, mens engelske navn som brukes er Western Hemlock, West Coast Hemlock og Pacific Hemlock.

Hjemsted/Opphav Tsuga heterophylla har sin naturlige utbredelse i de vestlige deler av Canada og USA. Her blir treet 70 m høyt, og betyr mye for papirindustrien.

25-30 m høyt,eviggrønt nåletre med slank, kjegleformet krone, gjennomgående stamme og et langt overhengende toppskudd. Flate mørkegrønne nåler. Allergivennlig, nøysomt parktre. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Tsuga heterophylla (Vestamerikansk hemlokk)

  • Tsuga heterophylla (Vestamerikansk hemlokk)

  • Tsuga heterophylla (Vestamerikansk hemlokk)

  • Tsuga heterophylla (Vestamerikansk hemlokk)

Plantebeskrivelse

25-30 m høyt, eviggrønt nåletre med slank, kjegleformet krone, gjennomgående stamme og et langt, overhengende, piskeforma toppskudd. Brun, furet bark som med alderen flaser av. Dunhårete skudd. Butte, halvrunde knopper uten harpiks.

Flate, jevnbrede, 6-20 mm lange nåler med mørkegrønn overside og 2 hvite bånd på undersida. Nålene sitter på opphøyde puter i 2 doble rekker langs kvistene, og nålene som vender oppover er kortere enn nålene som sitter på sidene av kvistene. Nålene felles etter 4-7 år.  Ved knusning lukter nålene som skvallerkål.

Eggformete, hengende, 2-3 cm lange kongler med enkle, butte skjell

Vekstkrav og klimasone

Vestamerikansk hemlokk er en nøysom plante som trives best i en dyp, moldrik, lett, noe sur jord (pH 5-6), på  en vokseplass med noe skygge. Treet bør få noe lé slik at det skjermes for uttørkende vind om vinteren.

Treet tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Tsuga heteophylla egner seg både som frittstående og i gruppe i parker og skogholt. Avstand i gruppe: 5-10 m. I Nord-Amerika brukes også planten til klipte hekker. Her i landet finnes den over 25 m i Bergensområdet, og 8-9 m høy i Bjugn i Sør-Trøndelag. Planten trives best i kyststrøk på Vestlandet, men den dyrkes også i Midt- og Nord-Norge.

Allergifare

Tsuga er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Det finnes ingen opplysninger om allergiproblemer fra hemlokk i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Tsuga tåler godt beskjæring, men plantene krever ingen beskjæring. Dersom de blir for høye eller brede, kan beskjæring være nødvendig, noe som også gir tettere planter.

Formering

Arten formeres med frø. Velg egnet frøkilde.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss