Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tuja ‘Brabant’

Thuja occidentalis ‘Brabant’

Et synonymt navn på planten er vanlig tuja ‘Brabant’ og østamerikansk tuja ‘Brabant’. Slektsnavnet Thuja kommer fra gresk thyia, som er en betegnelse på en duftende harpiks, trolig hentet fra middelhavsplanten Tetraclinis articulata (syn. Thuja articulata). Artsnavnet occidentalis betyr fra occidenten, det vil si Vesten. Sortsnavnet ‘Brabant’ har hollandsk opphav. I Sverige brukes navnet tuja, mens amerikanske navn på arten Thuja occidentalis er bl.a. American Arbovitae, Eastern Arbovitae, Eastern White Cedar, Northern White Cedar og White Cedar.

Hjemsted/Opphav Arten Thuja occidentalis er viltvoksende i den østlige delen av Nord-Amerika, der den blir et 20 m høyt, langsomtvoksende, tre som kan bli over 400 år. Kultivaren ‘Brabant’ stammer fra Nederland.

Middels høyt, alltidgrønt nåletre med en bred søyleform, friskt grønt bar med lysere underside og eggformete kongler. Allergivennlig og nøysom plante. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Thuja occidentalis 'Brabant' Kjegletuja 'Brabant'

  • Thuja occidentalis 'Brabant'

Plantebeskrivelse

8-10 m høyt, alltidgrønt, rasktvoksende nåletre med en bred søyleform med litt grov, «løs» vekst. Lyst grønt bar med skjellforma, motstående nåler, som får en bronsjefarge om vinteren. Nålene har både flateblader og kantblader. Nålenes flateblader berører hverandre, mens kantbladene er atskilt, og har en topp som er tiltrykt flatebladet. Flatebladene har en opphøyd, godt synlig oljekjertel på oversida, noe som gir planten en karakteristisk lukt ved gnidning. Eggformete kongler, 0,5-1,5 cm lange, noe åpne med tynne skjell. Frøene har vinger.

Vekstkrav og klimasone

Vesttuja er nøysomme planter som trives i nesten all slags jord som er litt sur, drenert og har evne til å holde jevn fuktighet. Tuja utvikles best på en lys vokseplass, men tåler også å stå i skygge. Jorda rundt en tuja kan med fordel dekkes med bark eller annet organisk som holder på fuktighet og hindrer frost.

Sorten tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Tuja ‘Brabant’ brukes både som frittstående eller i grupper av alltidgrønne. Planteavstand i gruppe: 1,5-4 m. Men aller mest brukes treet til frie og klipte hekker, da det vokser raskt og prisen blir rimelig. Den er blitt mye plantet i Norge på grunn av rask vekst.

Allergifare

Thuja forårsaker ingen allergier. Men plantesaften er giftig og kan virke irriterende på hud og slimhinner. Men risikoen for skader ved vår bruk at tuja i grøntanlegg er mikroskopisk. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Thuja tåler godt beskjæring. Men de fleste sortene som dyrkes får sin naturlig form uten beskjæring. Hekker må imidlertid beskjæres årlig.

Formering

Tuja formeres vegetativt med skuddstiklinger (mest basisstiklinger).