Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tuja ‘Brabant’

Thuja occidentalis ‘Brabant’

Synonyme navn på planten er vanlig tuja ‘Brabant’ og østamerikansk tuja ‘Brabant’. Slektsnavnet Thuja kommer fra gresk thyia, som er en betegnelse på en duftende harpiks, trolig hentet fra middelhavsplanten Tetraclinis articulata (syn. Thuja articulata). Artsnavnet occidentalis betyr fra occidenten, det vil si Vesten. Sortsnavnet ‘Brabant’ har hollandsk opphav. I Sverige brukes navnet tuja, mens noen engelske navn er American Arbovitae ‘Brabant’, Eastern White Cedar ‘Brabant’ og White Cedar ‘Brabant’.

Hjemsted/Opphav Arten Thuja occidentalis er viltvoksende i den østlige delen av Nord-Amerika, der den blir et 20 m høyt tre. Kultivaren ‘Brabant’ stammer fra Nederland.

8-10 m høyt, eviggrønt nåletre med en bred søyleform, friskt grønt bar med lysere underside og avlange kongler. Populær eviggrønn hekkeplante. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Thuja occidentalis 'Brabant' Kjegletuja 'Brabant'

  • Thuja occidentalis 'Brabant'

Beskrivelse av arten Thuja occidentalis

12-15 m høyt, eviggrønt, nåletre med kjegleforma krone, ofte med flere stammer og et lite rotsystem. Stammebarken er sterkt trevlet.

Bar med grønn overside og lysere underside. Baret får en bronsjefarge om vinteren. Motstående, skjellforma nåler hvor flatebladene berører hverandre og kantbladene er atskilt og har en topp som er tiltrykt flatebladet. Flatebladene har en opphøyd, godt synlig oljekjertel på oversida, noe som gir planten en karakteristisk lukt (ved gnidning). Danskene sier planten lukter eplegrøt med kryddernellik.

Avlange kongler, 0,5-1,5 cm lange, noe åpne med tynne skjell, og som sitter mange samlet. Frøene har vinger.

Sortsbeskrivelse

Thuja occidentalis ‘Brabant’ er et 8-10 m høyt, eviggrønt, rasktvoksende nåletre med en bred søyleform med en litt grov, løs vekst.

Lyst grønt bar med skjellforma, motstående nåler, som får en bronsjefarge om vinteren. Nålene har en opphøyd, godt synlig oljekjertel på oversida, noe som gir planten en karakteristisk lukt (ved gnidning). Danskene sier planten lukter eplegrøt med kryddernellik. Avlange kongler som er noe åpne med tynne skjell. Frøene har vinger.

Vekstkrav og klimasone

Tuja er nøysomme planter som trives i nesten all slags jord som er lett sur, drenert og har evne til å holde jevn fuktighet. Tuja utvikles best på en lys vokseplass. I skygge blir den noe glissen, og den blir i verste fall helt snau på den siden som står tett inntil andre planter.

Sorten  ‘Brabant’ tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Tuja ‘Brabant’ brukes ofte som frittvoksende eller klipt hekk, som et frittstående tre eller i grupper av eviggrønne. Planteavstand i gruppe: 1,5-4 m. For flere vil tuja virke malplassert ut i norsk natur. Den ble mye plantet i Norge på 1990-tallet, på grunn av rask vekst.

Allergifare

Thuja forårsaker ingen allergier. Men plantesaften er giftig og kan virke irriterende på hud og slimhinner. Men risikoen for skader ved bruk at tuja i grøntanlegg er mikroskopisk. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Thuja tåler godt beskjæring.  Hekker må beskjæres årlig.

Formering

Tuja formeres vegetativt med skuddstiklinger (mest basisstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss