Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Weymouthfuru

Pinus strobus

Slektsnavnet Pinus er det gamle latinske navnet på treet. Navnet går igjen i ordet pinje, som er det norske navnet på Pinus pinea, kjent fra pinjeskogene ved Middelhavet. Det norske navnet furu finner vi i gammelnorsk som fura, furi og ferræ. Artsnavnet strobus er gresk og betyr hvirvel, og som viser til kongla. Det norske navnet har treet etter engelske Lord Weymouth, som tidlig plantet store områder av furua på sin eiendom i England. Noen engelske/amerikanske navn er soft pine, eastern white pine, northern white pine, white pine og Weymouth pine.

Hjemsted/Opphav Weymouthfuru er viltvoksende i sørøstlige områder av Canada og det østlige USA, hvor treet kan bli over 50 m høyt.

25-40 m høyt, eviggrønt, opprett nåletre med kjegleformet krone og blågrønne nåler i knipper på fem. Smale, sylindriske, 10-16 cm lange kongler. Parktre som trenger stor plass. Klimasone: H6.

  • Pinus strobus (Weymouthfuru)

Plantebeskrivelse

25-40 m høyt eviggrønt, rasktvoksende nåletre med en slank, kjegleformet krone oppbygd av greinkranser og en rett stamme. Eldre trær får imidlertid en bredere og mer uregelmessig krone. Unge trær har en glatt og grålig stammebark, mens eldre trær får en mørk rødbrun bark med furer. Unge skudd er tynne, grønnlige og svakt håret. Eggforma, spisse, oransjebrune, 5-7 cm lange vinterknopper, som er nesten uten harpiks.

Weymouthfuru er en såkalt 5-nåla furu, det vil si at 5 og 5 nåler sitter på hvert sitt kortskudd i en knippe. Blågrønne, rette, tynne, butte, 7-12 cm lange nåler med en fint sagtannet rand. Nålene faller av etter to eller tre år.

Konglene sitter enkeltvis eller 2-3 sammen nær spissen av langskudd, og de modner i løpet av to vekstsesonger. Modne kongler er smalt sylinderformete, 10-16 cm lange og de er dekt av et hvitt harpikslag utenpå. Konglene sitter på et 2-3 cm langt skaft. Etter at frøene er spredt blir mange av konglene sittende på treet. Frøet er eggformet og har en

2-3 cm lang, brun frøvinge.

Vekstkrav og klimasone

Weymouthfuru er et nøysomt tre som trives best i en godt sandholdig, moldrik, jevnt fuktig jord på en lysåpen plass.

Treet tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Pinus strobus er et viktig skogstre i Nord-Amerika. Hos oss er den ikke noe vanlig hagetre. Den plantes mest i parker og større hager hvor det er god plass.

Men weymouthfuru hører til de 5-nåla furuartene som blir smittet av soppen filtrust, som vertsveksler mellom furu og solbær (Ribes nigrum). Derfor bør ikke treet plantes i distrikt som driver med bærproduksjon av Ribesarter, eks. solbær. Her kan treet erstattes med andre 5-nåla furu, eks. sibirfuru (Pinus sibirica). Skogstre i Nord-Amerika.

Allergifare

Pinus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Enkelte kan få hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i kvaen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pinus tåler skjæring, men furu skyter ikke nye skudd fra gammel ved.

Formering

Weymouthfuru formeres med frø.

Sorter

‘Curtis Dwarf White Pine’ Weymouthfuru (Pinus strobus ‘Curtis Dwarf White Pine’) er et 90-180 cm høyt og 150-300 cm bredt dvergnåletre av Weymouthnåletre med en tett konisk vekstform og blågrønne nåler.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss