Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Belle Amour’, hvitrose

Rosa ‘Belle Amour’

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten tilhører gruppen hvitroser (Alba-gruppen) i roseslekta. Den tilhører også gruppene prestegårdsroser og historiske roser.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Belle Amour’ har fransk opprinnelse fra ca. 1840. Sorten ble funnet igjen og introdusert i handelen av Nancy Lindsay (1896-1973) på 1940 tallet.

150-200 cm høy, engangsblomstrende buskrose med en opprett, busket vekst, tornerike greiner, grønne, blanke blad og middels store, halvfylte, lys rosa blomster med en middels sterk moskusaktig duft. Blomstrer i juni-juli. Klimasone: H5-6.

  • Rosa 'Belle Amour' ('Belle Amour', hvitrose) Foto: lens-roses.com

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, engangsblomstrende buskrose med en opprett,busket vekst, tornerike greiner og grønne, blanke, ulikefinnete blad.

Middels store (7-8 cm brede), halvfylte, lysrosa blomster med gule pollenbærer og en og en middels moskusaktig duft.  Blomstene sitter i klaser med 3-5 blomster. Sorten blomstrer i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Årlig gjødsling øker blomstermengden.

Rosa Rosa ‘Belle Amour’ tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Rosa ‘Belle Amour’ en fin solitærrose, som egner seg godt til planting i bed, grupper og som hekk.  Populær hos sommerfugler.

 Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen. Men personer med duftoverfølsomhet må merke seg blomstens sterke duft.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Sorten formeres mest med poding.

Sjukdommer

Sorten er relativt sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss