Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Belle de Crecy’, gallicarose

Rosa gallica ‘Belle de Crecy’

Et synonymt sortsnavn er ‘Le Meteore’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet gallica betyr fra Gallia i Frankrike, og navnet stammer fra Linné i 1753. Sorten tilhører gruppen gallicaroser (Gallica-gruppen), som består av mutasjoner og hybrider av Rosa gallica, og som tilhører den eldste gruppen av historiske roser. Gallicarosene ble dyrket fra før Kristi tid.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa gallica finnes opprinnelig viltvoksende i Sør- og Mellom-Europa til Ukraina, samt i Lilleasia og Kaukasus. Rosa ‘Belle de Crecy’ ble foredlet fra av M. Roeser i 1829.

100-120 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett vekst, torerike greiner, mørkegrønne blad og lillarosa, store, fylte blomster med en sterk, god lukt. Blomstring i juni-juli. God hekkeplante. Klimasone: H5.

  • Rosa gallica 'Belle de Crecy' (Provinsrose 'Belle de Crecy') Foto: highcountryroses.com

Plantebeskrivelse

100-120 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett vekst, tornerike greiner, mørkegrønne, ulikefinnete blad som består av elliptiske, tannete småblad og øreblad.

Lillarosa, middels store (7 cm brede), tettfylte blomster med en sterk, søtlig, god duft. Blomsten har et delvis skjult grønt, lite øye. Rik blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Sorten ‘Splendens’ er en nøysom plante som ikke stiller strenge krav til jorda, og som liker en solåpen vokseplass. Blomstene tåler bra med regn.

Rosa gallica ‘Belle de Crecy’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten er en vakker solitærrose, som også er en god hekkeplante, og som egner seg godt i bed og grupper. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med gallicaroser. Men for personer som sliter med duftoverfølsomhet, kan blomsterduften bli ubehagelig.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren nå og da. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. Rosen bør beskjæres tidlig for å fram god forgreining.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk, men soppen mjøldogg kan være plagsom enkelte år.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss