Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Line’ E, bergrose

Rosa pendulina ‘Line’ E

Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet pendulina betyr hengende. Bergrose tilhører gruppen historiske roser, det vil si roser som er tatt i bruk før 1867.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa pendulina finnes viltvoksende i fjellene i Sør- og Mellom-Europa. Sorten ‘Line’ E, som er en norsk E-plante, er fra et utvalg fra en gammel plante ved Harstad kirke. Den er svært god under nord-norske forhold.

150-250 cm høy, engangsblomstrende buskrose med overhengende vekst, rotutløpere, brunrøde greiner, enkle, rødrosa, duftende blomster og røde nyper. Klimasone: H8.

  • Rosa pendulina 'Line' E (Bergrose 'Line' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Rosa pendulina 'Line' E (Bergrose 'Line' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Rosa pendulina 'Line' E (Bergrose 'Line' E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

1,5-2,5 m høy, engangsblomstrende buskrose med overhengende vekst, mange rotutløpere, lange grønner med få torner, øreblad med kjertelhår i kanten og ulikefinnete blad med 5-11, elliptiske, dobbelt sagtanna, 2-6 cm lange, dunhårete småblader.

Rødrosa, enkle, duftende blomster med sterk duft. Blomstring i juni-juli, foruten en og annen gjenblomstring om høsten. Hengende, inntil 3 cm lange, runde eller avlange, røde nyper.

Vekstkrav og klimasone

Bergrose er en villig og nøysom rose med små jordkrav, og den tåler en god del skygge. En av de rosene som utvikler seg best i kjølig og fuktig kystklima. Den kan praktisk talt brukes over hele landet, også i Finnmark.

Rosa pendulina ‘Line’ E tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområde

Bergrose ‘Line’ E er en vakker solitærbusk, som plantes som fri hekk, skjermplanting, i skråninger og til gruppeplantinger,

Allergifare

Det er ingen allergifare med bergrosen.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å beskjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Stiklingsformeres med skuddstiklinger.

Sykdommer

Rosen er sunn og frisk.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss