Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bergrose ‘Line’ E

Rosa pendulina ‘Line’ E

Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet pendulina betyr hengende.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa pendulina finnes viltvoksende i fjellene i Sør- og Mellom-Europa. Sorten ‘Line’ E, som er en norsk E-plante, er fra et utvalg fra en gammel plante ved Harstad kirke. Den er svært god under nord-norske forhold.

150-250 cm høy, engangsblomstrende buskrose med overhengende vekst, rotutløpere, brunrøde greiner, enkle, mørkt rosa, duftende blomster og røde nyper. Klimasone: H8.

  • Rosa pendulina 'Line' E (Bergrose 'Line' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Rosa pendulina 'Line' E (Bergrose 'Line' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Rosa pendulina 'Line' E (Bergrose 'Line' E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

1,5-2,5 m høy, engangsblomstrende buskrose med overhengende vekst og mange rotutløpere. Grønne til rødbrune greiner som er nesten uten torner. Øreblader med kjertelhår i kanten. Ulikefinnete blad med 5-11, elliptiske, dobbelt sagtanna, 2-6 cm lange småblader. Småbladene er dunhåret med kjertler på undersiden. Blomstring i juni-juli med enkle, mørkt rosa, svakt duftende blomster. Hengende, inntil 3 cm lange, runde til noe avlange, røde nyper.

Vekstkrav og klimasone

Bergrose er en villig og nøysom rose med små jordkrav, og den tåler en god del skygge. En av de rosene som utvikler seg best i kjølig og fuktig kystklima. Den kan praktisk talt brukes over hele landet, også i Finnmark.

Bergrose tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområde

Bergrose ‘Line’ E er en aktuell landskapsplante til friområder, rasteplasser og lignende steder. Den egner seg som en solitærbusk, til fri hekk, skjermbeplantning, skråning og til gruppeplantninger.

Allergifare

Det er ingen allergifare med bergrosen.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å beskjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Stiklingsformeres med skuddstiklinger.