Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Bicolor’, kapusinerrose

Rosa foetida ‘Bicolor’

Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet foetida betyr stinkende, og viser til blomstene. Sortsnavnet betyr tofarget. I slekten Rosa tilhører sorten gulrosegruppen (Foetida-gruppen). Kapusinerrosen tilhører gruppen historiske roser, som er roser som er kjent før 1867.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa foetida finnes viltvoksende i Sørvest- og Sentral-Asia. Sorten ‘Bicolor’ ble introdusert i 1596, med foredleren er ukjent

150-200 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett vekst, tornete greiner, mattgrønt bladverk og små, enkle, tofargete kopperrøde og koppergule blomster med emmen duft, i juni-juli. Historisk rose. Klimasone: H6-7.

  • Rosa foetida 'Bicolor' ('Bicolor', kapusinerrose) Foto: trevorwhiteroses.co.uk

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett vekst, tornete greiner og små, ulikefinnete, mattgrønne blad som består av 5-9, grønne, sagtannete elliptiske småblad.

Tofargete kopperrøde og koppergule, små, enkle blomster med emmen duft (på samme plante). Blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Sorten tåler også en del skygge på vokseplassen, men liker ikke fuktig jord. Blomstene tåler regn dårlig.

Rosa foetida ‘Bicolor’ tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområde

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. De plantes både som frittstående busker eller i gruppe med andre planter.

Allergifare

Det er ingen allergifare med rosen.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Sorten er en del utsatt for soppsykdommer.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss