Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Blanche Moreau, moserose

Rosa x centifolia muscosa ‘Blanche Moreau’

Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Det norske navnet moserose skyldes at stilker og begerblad har et moselignende lag på stilker og begerblad. Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge og innen rosene tilhører den Centifolia Muscosa-gruppen.

Hjemsted/Opphav Rosa x centifolia muscosa ‘Blanche Moeau’ er foredelet fra av Moreau-Robert, Frankrike i 1880. Foreldre: ‘Comtesse de Murinais’ x ‘Quatre Saisons Blanc Mousseux’.

120-150 cm høy, engsblomstrende buskrose med opprett vekst, lange tornete greiner, mørkegrønne, ulikefinnete blad og hvite, middels store, tettfylte blomster med en god duft. Klimasone: H6.

  • Rosa x centifolia muscosa'Blanche Moreau' (Moserose 'Blanche Moreau') Foto: eu.davidaustinroses.com

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, engangsblomstrende opprett buskrose med, svært lange greiner som er tett besatt med torner og mørkegrønne, ulikefinnete blad som består av 5-9, eggformete, sagtannete småblad.

Hvite, åpne, middels store (7 cm brede), tettfylte blomster med en god duft. Blomstene sitter i små, tette klaser med 3-5 blomster. Hos blomsten er begerblad, blomsterbunn og blomsterstilker dekt av et hardt, mørkt moseaktig belegg. Blomstring i juni- juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Blomstene tåler lite regn.

Rosa x centifolia muscosa ‘Blanche Moreautilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområde

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten brukes både som en solitærplante foruten i bed og i gruppe. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med moseroser.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Rosen kan formeres med poding.

Sykdommer

Sorten er noe utsatt for mjøldogg (soppsykdom).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss