Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Blush Damask’, damaskrose

Rosa x damascena ‘Blush Damask’

Et synonymt sortsnavn er damaskenerrose ‘Blush Damask’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». r. Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge (roser fra før 1867) og innen roseslekta tilhører den Damascena-gruppen.

Hjemsted/Opphav Rosa x damascena ‘Blush Damask’ har sitt opphav fra Storbritannia i 1759, men foredleren er ukjent.

120-150 cm høy, engsblomstrende buskrose med opprett vekst, tornete greiner og blekgrønne, ulikefinnete blad og rosa, store, fylte blomster med en god, søtlig duft. Klimasone: H6.

  • Rosa x damascena 'Blush Damask' (Damaskrose 'Blush Damask') Foto: lens-roses.com

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, engangsblomstrende opprett buskrose med tornete greiner og masse ulikefinnete, blekgrønne blad som består av 5-9, eggformete, sagtannete småblad. Planten setter mange rotskudd.

Rosa, middels store (7 cm brede), tettfylte blomster med en god, søtlig duft. Blomstene sitter enkeltvis eller i korte klaser med 2-3 blomster. Blomstring i juni- juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Blomstene tåler noe regn og den har ingen sterke jordkrav.

Rosa x damascena ‘Blush Damask’ tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten brukes både som en solitærplante og i bed, gruppe og til hekk. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med damaskroser. Men personer med duftoverfølsomhet kan reagere på blomstens duft.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Rosen kan formeres med fradeling av rotskudd eller ved poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss