Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Celsiana’, damaskrose

Rosa x damascena ‘Celsiana’

Synonyme sortsnavn er 'Belle Couronee' og damaskenerrose ‘Celsiana’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». r. Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge (roser fra før 1867) og innen roseslekta tilhører den Damascena-gruppen.

Hjemsted/Opphav Rosa x damascena ‘Celsiana’ har sitt ukjente opphav fra før 1750, og den ble introdusert av den franske botanikeren og hagebrukslæreren Jacques Philippe Martin Cels (1740-1806).

120-150 cm høy, engsblomstrende buskrose med opprett vekst, svært tornete greiner og grønne, ulikefinnete blad og rosa, store, fylte blomster med en sterk, søtlig duft. Klimasone: H6.

  • Rosa x damascena 'Celsiana' (Damaskrose 'Celsiana') Foto: eu.davidaustinroses.com

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, engangsblomstrende opprett buskrose med, svært tornete greiner og ulikefinnete, grønne blad som består av 5-9, eggformete, sagtannete småblad.

Rosa, store (9 cm brede), fylte blomster med en sterk, søtlig duft. Blomstene sitter i klaser med 7-15 blomster. Rik og langvarig blomstring i juni- juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Blomstene tåler noe regn.

Rosa x damascena ‘Celsianatilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten brukes både som en solitærplante og i bed, gruppe og til hekk.

Allergifare

Det er ingen allergifare med damaskroser. Men personer med duftoverfølsomhet kan reagere på blomstens sterke duft.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Rosen kan formeres med poding.

Sykdommer

Sorten kan være utsatt for soppsykdommer.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss