Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Charles de Mills’, gallicarose

Rosa gallica ‘Charles de Mills’

Et synonymt sortsnavn er ‘Bizarre Triomphant’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet gallica betyr fra Gallia i Frankrike. Sorten tilhører gruppen gallicaroser (Gallica-gruppen), som består av mutasjoner og hybrider av Rosa gallica, og som tilhører den eldste gruppen av historiske roser. Gallicarosene ble dyrket fra før Kristi tid.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa gallica finnes opprinnelig viltvoksende i Sør- og Mellom-Europa til Ukraina, samt i Lilleasia og Kaukasus. Rosa gallica ‘Charles de Mills’ kom i handelen før 1790, men foredleren er ukjent.

100-120 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett vekst, overhengende, nesten torneløse greiner, mattgrønne blad og karminrøde, store, fylte, velformete blomster med en svak, søtlig duft. Blomstring i juni-juli. God hekkeplante. Klimasone: H5.

  • Rosa gallica 'Charle de Mills' (Gallicarose 'Charles de Mills') Foto: Hesleberg.no

Plantebeskrivelse

100-120 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett vekst, overhengende greiner, nesten torneløse greiner og mattgrønne, ulikefinnete blad som består av elliptiske, tannete småblad og øreblad.

Karminrøde, store (11 cm brede), tettfylte, velformete, koppformete blomster med en svak, søtlig duft. Blomstene sitter i klaser med 3 blomster.  Rik blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Sorten ‘Splendens’ er en nøysom plante som ikke stiller strenge krav til jorda, og som liker en solåpen vokseplass. Blomstene tåler regn.

Rosa gallica ‘Charles de Mills’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten er en vakker solitærrose, som også er en god hekkeplante, og som egner seg godt i bed og grupper. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med gallicaroser.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren nå og da. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk, men den kan få litt mjøldogg sist i sesongen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss