Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Communis, moserose

Rosa x centifolia muscosa ‘Communis’

Synonyme sortsnavn er ’Common Moss’, ‘Double Moss Rose’, ‘Moss Provence’, Old Moss’, ‘Old Pink Moss’, ‘Muscosa’ og ‘¨Mosseau Ancien’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk som betyr «rød».Det norske navnet moserose skyldes at stilker og begerblad har et moselignende lag på stilker og begerblad. Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge og innen rosene tilhører den Centifolia Muscosa-gruppen.

Hjemsted/Opphav Rosa x centifolia muscosa ‘Communis’ er foredlet fram før 1724, men foredleren er ukjent.

120-150 cm høy, engsblomstrende, opprett buskrose med tornete greiner og grønne, ulikefinnete blad og rosa fylte, middels store blomster med en sterk, god duft. Klimasone: H5.

  • Rosa x centifolia muscosa'Communis' (Moserose 'Communis') Foto: garden.org

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, engangsblomstrende, opprett buskrose med tornete greiner og ulikefinnete, grønne blad med 5-9 småblad.

Rosa, middels middels storem fylte blomster med en sterk, god duft. Blomstene sitter i små, tette klaser med 3-9 blomster. Hos blomsten er begerblad, blomsterbunn og blomsterstilker dekt av et moseaktig belegg, som er omdannete kjertelhår. Blomstring i juni- juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Blomstene tåler regn og rosen tåler en del skygge.

Rosa x centifolia muscosa ‘Communistilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten er en vakker solitærplante, som plantes i bed, grupper og til hekk. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med moseroser.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Rosen kan formeres med poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss