Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Cristata’, hundrebladrose

Rosa x centifolia ‘Cristata’

Synonyme navn er Napoleons hatt, centifolierose ‘Cristata’, Rosa Crested Moss, Rosa x centifolia var. Cristata Prevost og Rosa ‘Chapeau de Napoleon’ (pga. mosen på Napoleons hatt skal ligne rosens begerblad). Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Rosen har ukjent opprinnelse. Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge (roser fra før 1867) og innen rosene tilhører den Centifolia-gruppen.

Hjemsted/Opphav Rosa x centifolia ‘Cristata’ ble trolig foredelet fra av franskmannen Jean-Paul Vibert i 1827.

120-150 cm høy, engsblomstrende buskrose med opprett vekst, tornete greiner og grønne, ulikefinnete blad og rosa, middels store, fylte blomster med en sterk, søtlig duft. Klimasone: H5.

  • Rosa centifolia 'Cristata' (Hundrebladrose 'Cristata') Foto: crocus.co.uk

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, engangsblomstrende opprett buskrose med, tornete greiner og ulikefinnete, grønne blad som består av 5-9, eggformete, sagtannete småblad.

Rosa, middels store (9 cm brede), fylte blomster med en velduftende, søtlig duft. Blomstene sitter enkeltvis eller i klaser. Blomstring i juni- juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Blomstene tåler noe regn.

Rosa x centifolia ‘Cristata’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Ssorten brukes både som en solitærplante og i bed og i grupper med andre planter.

Allergifare

Det er ingen allergifare med hundrebladroser.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Rosen kan formeres med poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss