Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Defender’ E, dokkerose

Rosa nitida ‘Defender’ E

Et synonymt navn er Rosa ‘Darts Defender’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet nitida er latin, og betyr skinnende, noe som viser til de blanke bladene. I Sverige blir den ofte kalt Rosa 'Dart's Defender'.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa nitida er viltvoksende i de østlige deler av Nord-Amerika, fra New Foundland til Illinois, hvor den vokser både på tørre og noe fuktige steder. Sorten ‘Defender’ ble foredlet fra av Darthuis i 1971. Sorten er i dag en norsk eliteplante (E-plante).

100-120 cm høy engangsblomstrende buskrose med opprett, åpen vekst, rødbrune greiner tett besatt med torner, skinnende blanke blad, halvfylte, lillarosa blomster med sterk duft og skarlagensrøde frukter. Svært nøysom og herdig rose. Klimasone: H7-8.

  • Dokkerose 'Defender' E

  • Dokkerose 'Defender' E

  • Dokkerose 'Defender' E

Plantebeskrivelse.

100-120 cm høy, engangsblomstrende, opprett, godt forgreinet buskrose med åpen og utbredt vekst. Setter lange, underjordiske utløpere. Brunrøde greiner som er tett besatt med 3-5 mm lange torner. Ulikefinnete blad med glinsende grønn overside og fintakket bladrand. Vakker, oransjegul høstfarge.

Middels store, halvfylte, åpne, lillarosa blomster med sterk, søtlig duft, i tre-fire uker i juni-juli. Blomsten har en midte med gule pollenbærere. Skarlagensrøde nypefrukter.

Vekstkrav og klimasone.

Dokkerose er en svært nøysom rose som kan vokse i ulike jordsmonn. Den trives godt i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Rosa nitida ‘Defender’ E tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområde.

Dokkerose ‘Defender’ E er spesielt verdifull til anlegg fordi den har stor dekkevne med tett bladmasse. Men vær obs på at den setter en del rotskudd. Det er en fordel i en skråning eller et avgrenset buskfelt, fordi den blir raskere tett. De underjordiske utløperne gjør at den binder sammen jorda. Planteavstand i gruppe: 80 cm.

Allergifare.

Det er ingen allergifare med Rosa nitida ‘Defender’ E.

Beskjæring.

Dokkrose ‘Defender’ E har svært god evne til å bryte, og den tåler dermed hard tilbakeskjæring ned til 15-20cm. I årene etter planting kan det bli behov for å fjerne noen gamle greiner om våren for å få fram nye skudd.

Formering.

Dokkerose kan formeres med rotskudd, stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Rosen er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss