Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Duchesse de Montebello’, gallicarose

Rosa gallica ‘Duchesse de Montebello’

Et synonymt sortsnavn er ‘Duc. De Montebello’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet gallica betyr fra Gallia i Frankrike. Duchesse de Montebello var hertuginne og hustru til Napoleons feltmarskalk Jean Lannes som seiret i et viktig slag ved Montebello i Italia i 1800. Sorten ‘Duchesse de Montebello’ tilhører gruppen gallicaroser (Gallica-gruppen), som består av mutasjoner og hybrider av Rosa gallica. Dessuten hører den med til gruppen historiske roser som er roser som har eksistert siden 1867.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa gallica finnes opprinnelig viltvoksende i Sør- og Mellom-Europa til Ukraina, samt i Lilleasia og Kaukasus. Rosa gallica ‘Duchesse de Montebello’ ble foredlet fram av franskmannen Jean Laffay i 1824.

100-120 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett vekst, lange sterke nesten torneløse greiner fra basis, bleke, grågrønne blad og rosa, middels store, fylte, skålformete blomster med en sterk, søtlig duft. Blomstring i juni-juli. God hekkeplante. Klimasone: H5.

  • Rosa gallica 'Duchesse de Montebello' (Gallicarose 'Duchesse de Montebello') Foto: trevorwhiteroses.co.uk

Plantebeskrivelse

100-120 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett vekst, lange, sterke, nesten torneløse greiner fra basis og bleke grågrønne, ulikefinnete blad som består av elliptiske, tannete småblad og øreblad.

Rosa, middels store (6 cm brede), fylte, skålformete blomster med en sterk, søtlig duft. Blomstene sitter i klaser med 3-5 blomster.  Rik blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Blomstene tåler regn.

Rosa gallica ‘Duchesse de Montebello’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten er en vakker solitærrose, som også er en god hekkeplante, og som egner seg godt i bed og grupper. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med gallicaroser. Men blomstens sterke duft kan forårsake plager for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren nå og da. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss