Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Eplerose ‘Magnifica’

Rosa rubiginosa ‘Magnifica’

Synonyme navn er Rosa eglanteria ‘Magnifica’, «vinrose» og «engeltornrose». Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnene rubiginosa betyr rustrød og eglanteria er en fransk betegnelse på villrose.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa rubiginosa er viltvoksende i Europa, Nord-Afrika, Lilleasia og Kaukasus, på tørre bakker og i skog- og veikanter. Den er dyrket og beskrevet siden 1100-tallet og her i landet er den omtalt alt i Hamarkrøniken ca. 1550. I Norge er den naturalisert i kyststrøk fra Akershus til Trondheim. I slekten Rosa tilhører sorten Rubiginosa-gruppen (epleroser). Sorten ‘Magnifica’ er tysk, fra Hesse i 1916.

200-250 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett, forgreinet vekst, overhengende greiner, epleduftende bladverk og mørkt rosa, middels store blomster med epleduft, i 3-4 uker fra juni-august. Svært nøysom plante. Klimasone: H6-7.

  • Rosa rubiginosa ‘Magnifica’ (Eplerose 'Magnifica') Foto: Hesleberg.no

Plantebeskrivelse

200-250 cm høy, engangsblomstrende opprett, godt forgreinet buskrose med overhengende greiner. Greinene har mange, spredte, krumme torner av ulik lengde. Ulikefinnete, friskt grønne blad som består av 5-9, omvendt eggformete småblad, med en tetthåret underside med rødbrune kjertelhår. Ørebladene er brede og kjertelhåret. Bladverket har en sterk epleduft.

Mørke rosa, middels store blomster med sterk epleduft. Blomstene sitter 1-3 eller flere sammen. Blomstring varer i ca. 3-4 uker fra midt i juni til først i august. Eggformete, neste runde, 1-2,5 cm lange, kjertelformete nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Eplerose er en svært nøysom busk som ikke stiller strenge krav til jorda. Blomstene tåler mye regn uten å ta skade.

Rosa rubiginosa ‘Magnifica’ kan plantes til klimasone H6-7.

Bruksområde

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Eplerose egner seg godt i parker og landskap, hvor den blir en høy, bred busk, men den kan også nyttes til klipt og fri hekk. Planteavstand: 2-3 m i gruppe og 0,5-06 m til hekk. Sorten hører med til gruppen prestegårdsroser, som er en gruppe eldre sommerblomstrende buskroser fra 1800-tallet eller tidligere.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa rubiginosa ‘Magnifica’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Rosen er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss