Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Frühlingsgold’, buskrose

Rosa spinosissima ‘Frühlingsgold’

Et synonymt navn er Rosa ‘Spring Gold’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». På tysk betyr frühling vår, og sorten blomstrer svært tidlig. Kultivarnavnet stammer fra den tyske foredleren. I roseslekta hører sorten til Pimpinellifolia-gruppen (pimpinellerosegruppen).

Hjemsted/Opphav Rosa spinosissima ‘Frühlingsgold’ er en hybrid (krysning) som ble foredlet fram av tyskeren Wilhelm Kordes i 1937. Foreldre: ‘Joanna Hill’ x ‘Altaica’.

180-250 cm høy, engangsblomstrende, opprett buskrose med overhengende, tornete greiner, lysegrønne, ulikefinnete blad og enkle, gule, store blomster med god duft, i juni og juli. Klimasone: H5.

  • Rosa spinosissima 'Frühlingsgold' (Buskrose 'Frühlingsgold') Foto: garten-schlueter.de

Plantebeskrivelse

180-250 cm høy, engangsblomstrende, opprett buskrose med lange, overhengende greiner, som er tett besatt med torner og lysegrønne, ulikefinnete blad med elliptiske, sagtannete småblad.

Gule, store (11 cm brede), enkle blomster med fruktduft. Rik blomstring i 3-4 uker, fra juni til midt i juli. Etter blomstring dannes det enkelte år svarte, runde nyper sent på sesongen.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. sEn hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Sorten er en nøysom rose som vokser godt middels god jord.

Rosa Rosa spinosissima ‘Frühlingsgold’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. De plantes både som frittstående busker eller i gruppe med andre planter, og den brukes en del til hekk. Planteavstand: 2-3 m i gruppe og 0,5-0,6 m til hekk. Sorten er en vakker solitærrose, som brukes som hekk og plantes i bed og grupper. Dersom de lange greinene festes til en vegg eller annet støtteverk, er den også en god klatrerose.

Allergifare

Det er ingen allergifare med pollen.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. De eldste greinene med liten vekst fjernes først. Har rosen mange årsskudd, bør noen av de svakeste fjernes. Greinene skjæres ned til en greinvinkel eller helst ned til jordoverflaten.

Formering

Sorten kan formeres med stiklinger eller med poding.

Sykdommer

Rosen er noe utsatt for soppsjukdommen stråleflekk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss