Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Frühlingsmorgen’, buskrose

Rosa spinosissima ‘Frühlingsmorgen’

Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». På tysk betyr sortsnavnet vårmorgen. Kultivarnavnet stammer fra den tyske foredleren. I roseslekta hører sorten til Pimpinellifolia-gruppen (pimpinellerosegruppen).

Hjemsted/Opphav Rosa spinosissima ‘Frühlingsmorgen’ er en hybrid (krysning) som ble foredlet fram av det tyske firmaet Kordes & Söhne, i 1942. Foreldre: (‘E. G. Hill’ x ‘Cathrine Kordes’) x ‘Altaica’.

180-250 cm høy, engangsblomstrende buskrose med buskete vekst, overhengende, tornete greiner, ulikefinnete blad med små, matte, sagtannete småblad og store, fylte, rosa blomster med en sterk, søtlig duft. Klimasone: H5.

  • Rosa spinosissima 'Frühlingsmorgen'(Buskrose 'Frühlingsmorgen') Foto: historische-rosen-schuett.de

Plantebeskrivelse

180-250 cm høy, engangsblomstrende buskrose med buskete vekst, lange, overhengende greiner, som er besatt med torner og ulikefinnete blad som består av grønne, sagtannete småblad.

Store (11 cm brede), fylte, rosa blomster med en sterk, søtlig duft. Blomstene som sitter i toppen av de lange greinene, sitter enkeltvis eller i små klaser. Blomstrer litt ujevnt utover året. Etter blomstring dannes nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser bør gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Sorten er en nøysom rose som vokser godt middels god jord.

Rosa Rosa spinosissima ‘Frühlingsmorgen’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. De plantes både som frittstående busker eller i gruppe med andre planter, og den brukes en del til hekk. Planteavstand: 2-3 m i gruppe og 0,5-0,6 m til hekk. Sorten er en vakker solitærrose, som brukes som hekk og plantes i bed og grupper. Dersom de lange greinene festes til en vegg eller annet støtteverk, er den også en god klatrerose.

Allergifare

Det er ingen allergifare med pollen. Men personer med duftoverfølsomhet kan reagere på blomsterdufta.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. De eldste greinene med liten vekst fjernes først. Har rosen mange årsskudd, bør noen av de svakeste fjernes. Greinene skjæres ned til en greinvinkel eller helst ned til jordoverflaten.

Formering

Sorten kan formeres med stiklinger eller med poding.

Sykdommer

Rosen er noe utsatt for soppsjukdommen stråleflekk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss