‘Tornedalsrose’ E, kanelrose
Rosa majalis ‘Tornedalsrose’ EESynonyme navn for kanelrose er jomfrurose, Rosa majalis fo. plena (plena= fylt), Rosa cinnamomea fo. plena og Rosa majalis var. foecundissima (som betyr fruktbar). Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Navnet majalis betyr som blomstrer i mai (lenger sør), mens cinnamomea betyr kanelbrun (greinfargen).
100-150 cm høy, engangsblomstrende buskrose med opprett vekst, kanelbrune greiner, mørkegrønt bladverk og små, tettfylte, rosa blomster med sterk duft. Blomstring i juni-juli. Kanskje den mest herdige rose vi dyrker. Klimasone: H8.
Plantebeskrivelse
100-150 cm høy, engangsblomstrende opprett buskrose med tynne, kanelbrune greiner uten torner. Brede øreblad som av og til har en tilbakerullet bladkant. Ulikefinnete, grågrønne til blågrønne blad som består av 5-7, elliptiske til omvendt eggformete, 2-4 cm lange og enkelt sagtannete småblad, med svakt håret overside.
Små, tettfylte, rosa blomster med sterk duft. Blomstene, som ligner rosetter, sitter enkeltvis eller 2-3 sammen. Blomstringen varer i ca. 4 uker fra midt i juni til midt i juli. Sorten danner ingen frukter.
Vekstkrav og klimasone
Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Buskroser bør gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Viltvoksende finner vi ofte arten kanelrosa på elvesletter og på skrinn jord. Den er lite kravfull, men utvikler seg best i ei god, godt kalkholdig hagejord.
Rosa majalis ‘Tornedalsrose’ E tilrås plantet til klimasone H8.
Bruksområde
Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Den fylte sorten ‘Tornedalsrose’ fortjener en godt synlig posisjon enten som frittstående, eller i gruppe sammen med andre buskroser. Planteavstand: 1 m. Anbefales for Nord-Norge. Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge, som alle er roser som er kjent fra før 1867. Den hører også med til prestegårdsroser, som er eldre sommerblomstrende buskroser.
Allergifare
Det er ingen allergifare med kanelrosen.
Beskjæring
Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.
Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.
Formering
Stiklingsformeres. Poding er uaktuelt da grunnstammen vil svekke herdigheten.
Sykdommer
Det er ei sunn rose som er lite utsatt for skadegjørere.