Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Henri Martin, moserose

Rosa x centifolia muscosa ‘Henri Martin’

Synonyme sortsnavn er ’Henry Martin’ og ‘Red Moss’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk som betyr «rød». Sorten er oppkalt etter en fransk historiker (1810-83). Det norske navnet moserose skyldes at stilker og begerblad har et moselignende lag på stilker og begerblad. Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge og innen rosene tilhører den Centifolia Muscosa-gruppen.

Hjemsted/Opphav Rosa x centifolia muscosa ‘Henri Martin’ er foredlet av M. Laffayt, Frankrike i 1862.

120-150 cm høy, rasktvoksende, engsblomstrende, opprett buskrose med overhengende greiner med få torner og frodige, grønne, ulikefinnete blad og røde, middels store, tettfylte blomster med en sterk, søtlig duft. Klimasone: H5.

  • Rosa x centifolia muscosa'Henri Martin' (Moserose 'Henri Martin') Foto: eu.davidaustinroses.com

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, rasktvoksende engangsblomstrende, opprett buskrose med overhengende greiner med få torner og mørkegrønne, frodige, ulikefinnete blad som består av 5-9, eggformete, sagtannete småblad.

Røde/karminrøde, middels store (6 cm brede), runde, tettfylte blomster med en sterk, søtlig duft. Blomstene sitter i små, tette klaser med 3-9 blomster. Hos blomsten er begerblad, blomsterbunn og blomsterstilker dekt av et mykt, lysegrønt moseaktig belegg, som ligner bust. Blomstring i juni- juli. Etter blomstring får sorten små, runde, røde nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Blomstene tåler regn og rosen tåler en del skygge. Dessuten er sorten tolerant for dårlig jord.

Rosa x centifolia muscosa ‘Henri Martintilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten brukes er en vakker solitærplante, som plantes i bed, grupper og til hekk. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med moseroser.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Rosen kan formeres med poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss