Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hurdalsrose, hvitrose

Rosa x alba ‘Hurdal’

Synonyme navn er Rosa alba ‘Hurdal’, hvitrose ‘Hurdalsrose’, Rosa ‘Giessenrose’, «Moelvrose» og «Nannestadrose». Slektsnavnet Rosa er et et latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten tilhører hvitrosegruppen (Alba-gruppen) av buskroser, og den tilhører gruppen historiske roser, som er roser som er kjent før 1867. Dessuten tilhører den gruppen som blir kalt «prestegårdsroser», som er eldre sommerblomstrende buskroser.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Hurdal’ har et omdiskutert opphav, men navnet har den fått etter at den ble hentet til prestegården i Hurdal fra ‘Giessen’ i Tyskland på 1800-tallet.

150-400 cm høy, engangsblomstrende, kraftigvoksende buskrose med opprette, overhengende greiner uten torner, ulikefinnete blad og rosa, store, halvfylte blomster med svak duft, i juni/juli. Nøysom plante. Klimasone: H7.

  • Rosa alba 'Hurdal'

  • Rosa alba 'Hurdal'

  • Rosa alba 'Hurdal'

  • Rosa x alba 'Hurdal' (Hurdalsrose)

 Plantebeskrivelse

150-400 cm høy, engangsblomstrende, kraftigvoksende buskrose med opprett, overhengende vekst og greiner uten torner. Ulikefinnete blad oftest med 5-7, matt grønne, eggformete småblad som er 2,5-4 cm lange og sagtannete.

Rosa, middels store, halvfylte blomster med svak duft. Blomstringen skjer i juni/juli, men blomstringen blir kortvarig om sommeren er varm.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Sorten ‘Hurdal’ greier seg god i kjølige strøk og den er en nøysom plante som tåler en del tørke og skygge.

Hurdalsrose kan plantes til klimasone: H7.

Bruksområde

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. De plantes både som frittstående busker eller i gruppe med andre planter. Den blir også plantet en del ved vegger på grunn av sin høyde. Sorten brukes også til hekk. Planteavstand: 2-3 m i gruppe og 0,5-06 m til hekk.

Sorten hører også med til gruppen prestegårdsroser, som er en gruppe eldre sommerblomstrende buskroser fra 1800-tallet.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Hurdal’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. De eldste greinene med liten vekst fjernes først. Har rosen mange årsskudd, bør noen av de svakeste fjernes. Greinene skjæres ned til en greinvinkel eller helst ned til jordoverflaten.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss